JAK PRZECHOWYWAĆ OLIWĘ Z OLIWEK W DOMU ABY ZACHOWAŁA SWOJE WŁAŚCIWOŚCI‏

Oliwa z oliwek jest podstawą diety śródziemnomorskiej którą opisywaliśmy w jednym z naszych artykułów. O jej cudownych dla naszego zdrowia właściwościach informowaliśmy Was wcześniej i nadal będziemy to robili. Należy pamiętać, że aby mogła zachować swoje właściwości i korzystnie wpływać na nasz organizm powinniśmy ją odpowiednio przechowywać. Jest ona produktem który może ulegać zepsuciu. W przeciwieństwie do wina, nie ma tu zastosowania zasada „im starsza tym lepsza”. Z czasem powoli zaczyna tracić swoje walory. Mówi się, że w normalnych warunkach może przetrwać od 6 do 24 miesięcy, aczkolwiek zaleca się jej spożycie w ciągu 12 miesięcy od otwarcia butelki.

Jednak zacznijmy od początku. Gdy już wybraliśmy naszą butelkę oliwy z oliwek, która codziennie będzie dbała o nasze zdrowie i mamy ją już w domu należy pamiętać o kilku kwestiach.

Oliwę z oliwek najlepiej przechowywać w szklanych pojemnikach. Muszą być one jednak czyste, nie zapominajmy ich dokładnie wyczyścić (jeśli zakupiliśmy ją w szklanej butelce, wskazanym jest aby tam właśnie pozostała). Nie powinno się również mieszać różnych gatunków oliwy, dolewając świeżej do tej która pozostała na dnie naszego naczynia, czy też tej na której już smażyliśmy nasze dania.

Co prawda oliwki rosnące na drzewach oliwkowych uwielbiają ciepłe promienie hiszpańskiego słońca, jednak przygotowana z nich oliwa, światło i ciepło traktuje jako swoich wrogów. Dlatego też należy ją przechowywać w temperaturze około 20ºC, z dala od wilgoci i powietrza. To ostatnie powoduje utlenianie się, powoli oliwa staje się kwaśniejsza i w najgorszym wypadku, po dłuższym czasie może nie nadawać się już do spożycia. Ciepło zaś, może doprowadzić do utraty niektórych substancji obecnych w oliwie z oliwek oraz zmienić jej konsystencję na rzadszą. Natomiast w niskiej temperaturze mogą pojawić się grudki i zbrylenia, które jednak znikną gdy oliwa z oliwek ponownie powróci do wyższej temperatury. Tak jak wspomnieliśmy, należy również unikać światła, bądź też kupić oliwę w grubej butelce o ciemnym kolorze, tak jak nasze oliwy Interoleo.

Z powyższymi radami, z pewnością będziecie się mogli długo rozkoszować przyjemnym smakiem i aromatem naszej oliwy z oliwek. Podsumowując już nasz artykuł, nie powinniśmy zapomnieć o trzech prostych zasadach które należy stosować przy przechowywaniu naszego płynnego złota:

- unikać ciepła,

- chronić od światła,

- przechowywać w szklanym, zamkniętym pojemniku.

 

Źródło: Materiały prasowe

POWRÓT