OLIWA Z OLIWEK LEPSZA DO SMAŻENIA NIŻ MASŁO

Wszyscy wiemy, że smażenie nie jest najzdrowszą metodą przygotowywania naszych posiłków, ale jakże oprzeć się smakowi potraw z patelni? Wielu z nas nie może tego zrobić i systematycznie grzeszy przeciw zrównoważonej i zdrowej diecie którą powinniśmy prowadzić. Ze smażeniem należy jednak być ostrożnym, gdyż pamiętajmy, że tłuszcz wzbogaca nasze dania w nadmiar kalorii, dlatego też jego spożycie powinno być kontrolowane.

Wybór odpowiedniego tłuszczu do smażenia jest ważny, gdyż znaczna jego część zostaje wchłonięta przez nasze danie. Wiele osób uważa, że lepiej jest używać masła do smażenia. Rzeczywistość jest jednak inna. Pod żadnym pozorem masło oraz produkty masłopodobne nie powinny być w tym celu używane ponieważ mają niską temperaturę dymienia (ok. 170 stopni). Temperatura dymienia oznacza moment od którego jej dalszy wzrost powoduje szkodliwe przemiany. Dodatkowo utwardzone oleje roślinne stanowią źródło rakotwórczych kwasów trans, powstających w procesie rozpuszczania masła w podwyższonej temperaturze. Oprócz tego masło, jako produkt zwierzęcy zawiera spore ilości cholesterolu, co w przypadku osób z jego podwyższonym poziomem czy też nadciśnieniem, nie jest wskazane. Powinno to zostać wyeliminowane z ich diety.

Doskonałą do smażenia jest oliwa z oliwek która nadaje się do tego znakomicie gdyż posiada wysoki punkt topnienia oraz wyższą niż masło temperaturę dymienia. Kolejną zaletą przemawiającą za jej stosowaniem jest fakt, że oliwa z oliwek zawiera dużo jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, które nie podlegają degradacji podczas obróbki cieplnej. Jak wcześniej wspominaliśmy oliwa z oliwek zawiera antyutleniacze, które podczas smażenia powodują obniżenie tempa szkodliwych przemian które z reguły wywołuje wysoka temperatura.

Interoleo radzi abyśmy podczas kolejnego szaleństwa w kuchni zwrócili uwagę, jakich tłuszczów używamy do smażenia naszych potraw. Pamiętajmy, że oliwa z oliwek nie jest tylko do spożywania jej na zimno, lecz jest doskonała także do smażenia, gdyż w przeciwieństwie do masła nie uwalnia szkodliwych substancji pod wpływem wysokiej temperatury.

 

Źródło: Materiały prasowe

POWRÓT