WŁAŚCIWOŚCI ORGANOLEPTYCZNE OLIWY Z OLIWEK

Każdy rodzaj oliwy ma swoje specyficzne właściwości, które zmieniają się w zależności od gatunku i dojrzałości oliwek z których powstała, cech charakterystycznych terenów uprawnych, na których została zebrana, regionu z którego pochodzi, itd. Czynniki te mają znaczący wpływ na smak oliwy.

Nie tak łatwo odróżnić jedne elementy od drugich, ale warto nauczyć się je doceniać. Spróbujmy pobudzić nasze zmysły:

ZAPACH

Aromat suszonych owoców, jabłek, ziół, zielonych liści, pomidorów – zapach oliwy z oliwek extra virgin jest bardzo bogaty. Aby aromat degustowanej oliwy był wyraźniejszy polecamy przykryć pojemnik z oliwą na kilka sekund lub ogrzać go dłońmi.

SMAK

Weź mały łyk i rozprowadź powoli oliwę po całej jamie ustnej, pozwoli ci to rozpoznać różne odcienie smaku oliwy z oliwek extra virgin, poczujesz wszystkie cztery smaki: słodki, słony, kwaśny i gorzki.

Smak, który oliwa pozostawi w ustach, może mieć charakter lekko owocowy, słodkawy, migdałowy, sosnowy lub roślinny, bardziej lub mniej intensywny, albo łagodny.

DOTYK

Usta, podniebienie i język oceniają gęstość i konsystencję oliwy, którą nazywamy ciałem, czyli cuerpo del aceite de oliva. Konsystencja może być na przykład wodnista, delikatna lub gęsta.

WZROK

Odcienie oliwy z oliwek przechodzą od intensywnej zieleni do złocistej żółci. Kolor nie determinuje jakości, ale może nam dużo powiedzieć o smaku:

Ciemna zieleń jest charakterystyczna dla oliw o lekko owocowym lub gorzkawym smaku, czasem wyprodukowanych z oliwek, które nie zakończyły jeszcze procesu dojrzewania.

Żółtawe lub złotawe refleksy są charakterystyczne dla oliwy o smaku słodkawym, pochodzącej z oliwek z późnych zbiorów.

Podczas profesjonalnych degustacji bierze się pod uwagę wszystkie charakterystyczne cechy oliwy. Najlepsze oceny zbierają oliwy, które harmonijnie łączą wszystkie walory. Aby dostrzec pełne bogactwo smaku i zapachu, temperatura oliwy powinna wynosić 28ºC, gdyż według specjalistów wtedy właśnie oddziałuje z największą intensywnością na nasze zmysły. 

Źródło: Materiały prasowe

 

POWRÓT