
Każdy rodzaj oliwy ma swoje specyficzne właściwości, które zmieniają się w zależności od gatunku i dojrzałości oliwek z których powstała, cech charakterystycznych terenów uprawnych, na których została zebrana, regionu z którego pochodzi, itd. Czynniki te mają znaczący wpływ na smak oliwy.
Nie tak łatwo odróżnić jedne elementy od drugich, ale warto nauczyć się je doceniać. Spróbujmy pobudzić nasze zmysły:
ZAPACH
Aromat suszonych owoców, jabłek, ziół, zielonych liści, pomidorów – zapach oliwy z oliwek extra virgin jest bardzo bogaty. Aby aromat degustowanej oliwy był wyraźniejszy polecamy przykryć pojemnik z oliwą na kilka sekund lub ogrzać go dłońmi.
SMAK
Weź mały łyk i rozprowadź powoli oliwę po całej jamie ustnej, pozwoli ci to rozpoznać różne odcienie smaku oliwy z oliwek extra virgin, poczujesz wszystkie cztery smaki: słodki, słony, kwaśny i gorzki.
Smak, który oliwa pozostawi w ustach, może mieć charakter lekko owocowy, słodkawy, migdałowy, sosnowy lub roślinny, bardziej lub mniej intensywny, albo łagodny.
DOTYK
Usta, podniebienie i język oceniają gęstość i konsystencję oliwy, którą nazywamy ciałem, czyli cuerpo del aceite de oliva. Konsystencja może być na przykład wodnista, delikatna lub gęsta.
WZROK
Odcienie oliwy z oliwek przechodzą od intensywnej zieleni do złocistej żółci. Kolor nie determinuje jakości, ale może nam dużo powiedzieć o smaku:
Ciemna zieleń jest charakterystyczna dla oliw o lekko owocowym lub gorzkawym smaku, czasem wyprodukowanych z oliwek, które nie zakończyły jeszcze procesu dojrzewania.
Żółtawe lub złotawe refleksy są charakterystyczne dla oliwy o smaku słodkawym, pochodzącej z oliwek z późnych zbiorów.
Podczas profesjonalnych degustacji bierze się pod uwagę wszystkie charakterystyczne cechy oliwy. Najlepsze oceny zbierają oliwy, które harmonijnie łączą wszystkie walory. Aby dostrzec pełne bogactwo smaku i zapachu, temperatura oliwy powinna wynosić 28ºC, gdyż według specjalistów wtedy właśnie oddziałuje z największą intensywnością na nasze zmysły.
Źródło: Materiały prasowe
Ostatnie Komentarze
chce sprobowac czy faktycznie jest taka super
Tak to prawda, że oliwką z oliwek pozbędziesz się złego cholesterolu. Ja swojego czasu właśnie na wysoki cholesterol 1 łyzkę dziennie piłam Ybarę (nie pamietam jakiego koloru, bo jest czerwona, niebieska, zielona). W każdym razie pozbyłam się złego cholesterolu, ale nabyłam w organizmie trójglicerydów. To również niebezpieczny sprawca zawałów i wylewów.