KAWIOR Z OLIWY Z OLIWEK

W 2007 roku, po ponad dwóch latach prób, uznany przez krytyków kulinarnych za najlepszego kucharza wszechczasów, Ferran Adria, zachwycił kulinarny świat swoim najnowszym wynalazkiem- kawiorem z oliwy z oliwek uzyskanym dzięki technice molekularnej.

Do stworzenia maleńkich kropel z płynnego złota wykorzystał wodę z chlorkiem wapnia i alginian o działaniu żelującym. Po ponad dwóch latach badań udało się uzyskać produkt doskonały, drobne kuleczki przypominające kawior, które po roztopieniu żelowej otoczki pozwalają cieszyć się smakiem najwyższej jakości oliwy z oliwek.

Produkt, ze względu na swoją cenę i jakość, bez wątpienia można zaliczyć do luksusowych. Z pewnością trafi on w upodobania osób ceniących sobie ekskluzywne towary oraz zachwyci tych, który szukają innowacyjnych rozwiązań w przygotowaniu potraw, podobnie jak jego wynalazca.

Adria jako pierwszy na świecie zdecydował się połączyć kuchnię z innowacyjnymi technikami zaczerpniętymi z takich dziedzin jak chemia czy fizyka wprowadzając do kuchni m.in. ciekły azot. To właśnie poszukiwanie nowych form przyrządzania potraw oraz nieustanna chęć okrywania nowych smaków wzniosły go na wyżyny światowej gastronomii. Restauracja prowadzona przez Ferran Adria, El Bulli, została uznana za najlepszą na świecie aż pięciokrotnie, bijąc wszelkie dotychczasowe rekordy. 

Źródło: Materiały prasowe 

POWRÓT