MITY NA TEMAT OLIWY Z OLIWEK

Wokół oliwy z oliwek na przestrzeni lat zgromadziło się wiele różnych mitów, niektóre z nich są bardzo krzywdzące i nieprawdziwe. Niekiedy z racji braku poprawnej informacji, poglądy te zostają przekazywane, a ludzie nabywają uprzedzeń w stosunku do oliwy z oliwek.

W ciągu ostatnich lat przeprowadzono wiele badań naukowych dotyczących właściwości oliwy z oliwek, propagując zalety jej spożywania. Doprowadziło to do upowszechnienia się kultury oliwnej na całym świecie, a także ogólnego docenienia diety śródziemnomorskiej, która charakteryzuje się spożywaniem oliwy z oliwek. Poniżej kilka poglądów które według nas wymagają krótkiego komentarza:

Oliwa z oliwek jest tucząca. Wszystkie tłuszcze, pochodzenia roślinnego czy też zwierzęcego zawierają tę samą ilość energii: 9 kilokalorii w każdym gramie. Oliwa z oliwek, olej słonecznikowy, kukurydziany, rzepakowy w tym samym stopniu oddziałują na wzrost naszej wagi. Jedynie masło i margaryna zawierają nieco mniej kalorii, gdyż w swoim składzie mają pewne ilości wody.

Im mniejsza kwasowość tym lepszy smak oliwy.  Oliwa o kwasowości na poziomie 1,5% w porównaniu z tą na 0,1% nie różni się intensywnością smaku. To sprawia, że niekiedy konsumenci wybierają oliwę na poziomie 0,4% kwasowości, która powstała w wyniku chemicznego procesu rafinacji. Wybierają ją, gdyż uważają, że jest lepsza niż oliwa z oliwek extra virgin o 0,8% kwasowości. Dlatego niezwykle ważnym jest aby konsument wiedział, że to czego powinien szukać na etykiecie to nie 0,4% jednak informacji, że jest to oliwa extra virgin. Oliwa extra virgin, tak jak wcześniej pisaliśmy, ma niższy poziom kwasowości, gdyż inaczej nie byłaby zakwalifikowana jako extra virgin.

Kwaśny i pikantny smak oliwy oznaczają, że nie jest dobra. Nic bardziej mylnego, odczucia te nie warunkują jakości oliwy. Ich intensywność zależy natomiast od tego z jakich owoców pochodzi. Pikantny smak wywoływany jest przez substancję oleocantol, która jest środkiem przeciwzapalnym. Prawdą jest, że osoby nie przyzwyczajone do smaku oliwy z oliwek mogą odczuwać jej smak jako zbyt intensywny, jednak nie świadczy to, że jest to zepsuty produkt.  

Źródło: materiały prasowe 

POWRÓT