OLIWA Z OLIWEK - NA ZIMNO CZY DO GOTOWANIA?

W krajach śródziemnomorskich oliwa z oliwek to nieodzowny element lokalnej kuchni i podstawa zdrowej, tradycyjnej diety. Mieszkańcy Hiszpanii, Włoch czy Grecji poza oczywistymi walorami smakowymi i zdrowotnymi cenią sobie również jej wszechstronność, ponieważ jako jeden z niewielu tłuszczy nadaje się zarówno do potraw serwowanych na zimno jak i tych wymagających gotowania.

W Polsce oliwę z oliwek extra virgin stosuje sie głównie jako dodatek do sosów sałatkowych, jednak warto wiedzieć, że dobrze dobrana oliwa z oliwek jest doskonałą alternatywą dla tłuszczów zwierzęcych, margaryn zawierających szkodliwe tłuszcze typu trans oraz innych olejów roślinnych posiadających zbyt wysoką ilość kwasów omega 6.

Dlatego też, poza oczywistym zastosowaniem oliwy z oliwek w surowej postaci, można używać jej również do gotowania lub krótkiego smażenia, gdyż na tle innych tłuszczy cechuje się wyjątkowo wysoką temperaturą dymienia - około 210 stopni Celsjusza. Ponadto, posiada duża ilość kwasów nasyconych oraz jednonienasyconych, które nie rozkładają się podczas obróbki termicznej nie szkodząc naszemu zdrowiu. W tym przypadku najlepiej sprawdza się oliwa rafinowana, gdyż jej temperatura dymienia jest wyższa od temperatury dymienia oliwy virgin extra.

W krajach śródziemnomorskich, oliwa z oliwek często zastępuje również masło, zarówno w przygotowaniu kanapek jak i wypiekach. Grzanki polane oliwą z oliwek extra virgin to podstawa śniadania każdego Hiszpana, a wypieki takie jak magdalenki na bazie oliwy z oliwek to nieodłączny element każdego podwieczorku.

Inną możliwością wykorzystania oliwy z oliwek w codziennej kuchni jest używanie jej w przygotowaniu pieczonych potraw. Sok z oliwek świetnie sprawdza się podczas pieczenia warzyw w piekarniku lub grillowania ryb lub mięs. Wystarczy, że przed pieczeniem dodamy kilka łyżek oliwy z oliwek do dowolnie wybranego dania lub użyjemy jej do przygotowania marynaty, która nada mu wyjątkowy aromat. Jeśli nie przekonuje Cię smak lub zapach oliwy z oliwek, możesz przygotować aromatyzowaną oliwę z oliwek o wybranym przez Ciebie smaku w domu. Możliwości jest naprawdę wiele!

Źródło: Materiały prasowe

POWRÓT