
Kiedy stoimy przed wyborem oliwy z oliwek, musimy zmierzyć się z mnóstwem informacji dotyczących pochodzenia, składu czy wyglądu danego produktu. Każdy z nas przed dokonaniem zakupu zadaje sobie pytanie o jakość oliwy, o cechy różniące jedną oliwę od drugiej oraz to, dlaczego niektóre z nich są wyraźnie droższe od innych.
Niestety, bogaty i zróżnicowany świat Oliwy z Oliwek Extra Virgin wciąż dla wielu pozostaje zupełnie nieznany. Dlatego staramy się przekazywać wiedzę o naszej oliwie: o tysiącach powodów, dla których zalecane jest jej spożycie oraz o tym, jak nauczyć się rozróżniać właściwości tej czy innej oliwy. Dzięki świadomemu korzystaniu z „płynnego złota”, możemy w pełni cieszyć się jego zaletami. Jednym z pytaniem, na które wciąż znaczna część konsumentów nie zna odpowiedzi, jest pytanie o to, czym jest oliwa z oliwek PREMIUM.
W ostatnich latach znacząco wzrosło zaawansowanie technologiczne hiszpańskich tłoczni, dzięki czemu ugruntowały się nowe strategie pozyskiwania oliwy z oliwek – jeszcze lepszej o jeszcze bardziej intensywnym smaku. Jedną z takich strategii są wcześniejsze zbiory oliwek, które trwają od połowy października do połowy listopada, kiedy wskaźnik dojrzałości tego owocu nie osiągnął jeszcze punktu szczytowego. Tak właśnie tłoczona jest oliwa z oliwek Premium.
Oliwa z oliwek Premium zachwyca bardziej intensywnym aromatem, przypominającym zielone owoce i świeżo skoszoną trawę. W smaku oliwa ta jest bardziej pikantna i cierpka od „płynnego złota” pochodzącego z oliwek zebranych później.
Ważna jest również odpowiedź na pytanie, dlaczego oliwa z oliwek Premium kosztuje więcej niż oliwa innego rodzaju? Rzecz w tym, że jeszcze zielona oliwka zawiera w sobie mniej oliwy, co oznacza, że potrzeba jej znacznie więcej niż oliwek w pełni dojrzałych, by pozyskać litr oliwy. Jej sok jest za to bardziej intensywny dla zmysłów, dodatkowo posiada właściwości korzystne dla naszego zdrowia, takie jak witamina E czy polifenole mające działanie antyoksydacyjne.
Łatwo zrozumieć różnicę w cenie, analizując wydajność procesu tłoczenia oliwy Premium i tradycyjnej oliwy z oliwek. W celu uzyskania litra tradycyjnej oliwy z oliwek potrzeba od 4 do 5 kilogramów oliwek, natomiast w przypadku oliwy z oliwek Premium wartość ta oscyluje między 8 a 10 kilogramami. To naturalnie zwiększa koszt produkcji.
Należy pamiętać, że coraz częściej możemy znaleźć oliwę z oliwek Premium, która „Premium” jest jedynie z nazwy, gdyż nie spełnia odpowiednich wymagań jakościowych. Warto więc nie dać się oszukać i postawić na sprawdzoną markę.
Źródło: http://www.oleicolajaen.es/blog/AOVES-PREMIUM/#.V4yW_9KLTIV
Ostatnie Komentarze
chce sprobowac czy faktycznie jest taka super
Tak to prawda, że oliwką z oliwek pozbędziesz się złego cholesterolu. Ja swojego czasu właśnie na wysoki cholesterol 1 łyzkę dziennie piłam Ybarę (nie pamietam jakiego koloru, bo jest czerwona, niebieska, zielona). W każdym razie pozbyłam się złego cholesterolu, ale nabyłam w organizmie trójglicerydów. To również niebezpieczny sprawca zawałów i wylewów.