Oliwa z oliwek zawsze na czasie

Być może zadaliście sobie kiedyś pytanie, czy oliwa z oliwek może się przeterminować lub czy możecie jej użyć po dacie wskazanej na etykiecie. Odpowiedź jest następująca: oliwa z oliwek jako taka nie ulega przeterminowaniu, jednak i tak posiada datę minimalnej trwałości, która w zależności od sposobu przechowywania produktu jest mniej lub bardziej trafna.

Zacznijmy od tego, że data przydatności danego produktu do spożycia to data, po upływie której produkt może stanowić zagrożenie dla zdrowia konsumenta. Dlatego przeterminowany produkt lepiej wyrzucić niż narazić się na zatrucie organizmu. Istnieje nawet dyrektywa unijna zobowiązująca zaznaczać wyraźnie na etykiecie produktu mogącego się przeterminować tę datę. W tym sensie oliwy z oliwek nie uważa się za produkt mogący stanowić zagrożenie dla zdrowia człowieka.

Osobną kwestią jest data minimalnej trwałości. Choć „przeterminowana” oliwa z oliwek nie jest groźna dla człowieka, to z biegiem czasu traci swe właściwości, dlatego należy na etykiecie umieścić informacje o tym, kiedy może to nastąpić. Co istotne, wskazana data nie musi odpowiadać dacie zbioru oliwek. To znaczy, że oliwa z oliwek extra virgin z datą minimalnej trwałości mijającej za rok, mogła być tłoczona z oliwek z ostatnich zbiorów albo sprzed roku lub dwóch lat. Data minimalnej trwałości zazwyczaj waha się od roku do dwóch lat od momentu butelkowania.

Skąd jednak mamy widzieć, czy nasza oliwa z oliwek zachowuje jeszcze swoje wyjątkowe właściwości? Niestety najczęściej możemy to sprawdzić dopiero na podniebieniu. Jeśli wyczuwamy smak inny niż ten, z którym kojarzy nam się „płynne złoto”, lepiej wykorzystać taką oliwę jedynie do smażenia lub do licznych zabiegów pielęgnacyjnych, do których idealnie nadaje się oliwa z oliwek extra virgin.

A czy jest coś, na co możemy zwrócić uwagę jeszcze przed zakupem oliwy? Odpowiedź brzmi – tak. Najlepiej nie kupować oliwy z oliwek w przezroczystych, jasnych butelkach, które przechowywane są na półkach, gdzie narażone są bezpośrednio na światło słoneczne oraz ciepło. Najlepiej kupować oliwę z oliwek w ciemnych butelkach magazynowanych w miejscach o stałej temperaturze, nie za niskiej i niezbyt wysokiej, i z dala od promieni słonecznych. Oliwa z oliwek nie powinna mieć styczności z powietrzem, dlatego warto sprawdzić przed zakupem, czy opakowanie jest szczelne.

Oliwa z oliwek extra virgin Interoleo gwarantuje najlepszą jakość oliwy, tłoczonej zawsze z ostatnich zbiorów najlepszych gatunkowo oliwek i przechowywanej w warunkach najbardziej odpowiadających temu szlachetnemu produktowi.

Źródło: http://www.directodelolivar.com/caducidad-del-aceite-de-oliva/

 

 

POWRÓT