Zioła zawsze świeże dzięki oliwie z oliwek

Zioła w to nasi wielcy sprzymierzeńcy. Nie tylko dodają smaku przygotowywanym potrawom, zamieniając je w wykwintne kulinarne arcydzieła, lecz – co ważne – stanowią źródło substancji odżywczych, są przepisem na dobre zdrowie. Któż z nas nie słyszał przy stole rodzinnych opowieści o niezastąpionej babci potrafiącej w trudnych czasach wyleczyć z najgorszych dolegliwości tylko sobie znaną mieszanką ziół? Najwięcej korzyści płynie z ziół świeżych. Jednak sami wiemy, że raz kupiony tymianek czy rozmaryn nierzadko miesiącami zalega nam w szafie, dopóki nie zużyjemy całego opakowania. Co więc zrobić, by dłużej cieszyć się wszystkimi wartościami zawartymi w tych wyjątkowych roślinach? Z pomocą przychodzi nam oliwa z oliwek.

Zioła, jak wiele innych produktów, możemy zamrozić, zalewając je uprzednio oliwą z oliwek. Taki sposób przechowywania ziół chroni je przed wpływem mrozu, dzięki czemu ich kolor, aromat i smak pozostają nienaruszone przez cały okres „zimowania”. Oto jak zapewnić ziołom dłuższe życie dzięki oliwie z oliwek.

Potrzebujemy świeżych ziół, np. rozmarynu, oregano, tymianku, oliwy z oliwek, foremki do kostek lodu, folii spożywczej. Pamiętajmy, że nie każde zioła nadają się do mrożenia. Unikajmy poddawania niskim temperaturom takich ziół jak mięta, bazylia czy melisa, najlepiej spożywać je tuż po zakupie lub zerwaniu. Świeże zioła możemy drobno pokroić lub zostawić większe kawałki liści. Następnie umieszczamy je w foremce do kostek lodu, wypełniając nimi 2/3 jej pojemności, resztę wypełniamy oliwą z oliwek. Foremkę owijamy folią spożywczą i umieszczamy w zamrażalniku na całą noc. Po tym czasie delikatnie wyciągamy zamrożone kostki ziół w oliwie z foremki, przekładamy do odpowiednio opisanego worka termoizolacyjnego i odstawiamy do zamrażalnika, aż do następnego użycia.

Na koniec słowo o tym, jak zachowuje się oliwa z oliwek w niskich temperaturach. Raz zamrożona nie traci swych właściwości prozdrowotnych, dlatego możemy stosować ją razem z przechowywanymi ziołami. Dobrze wiedzieć, że tak schłodzona oliwa zmienia nieco swój wygląd – staje się gęstsza oraz tworzą się też w niej niewielkie grudki. Nie należy się tym przejmować, gdyż jest to zjawisko naturalne, w wyniku którego skład chemiczny i właściwości oliwy nie ulegają zmianie.

Źródło: http://www.vix.com/es/imj/gourmet/6340/como-congelar-hierbas-frescas-en-aceite-de-oliva-para-conservar

POWRÓT