Oliwa z oliwek podbija świat

Oliwa z oliwek nieprzerwanie umacnia swoją pozycję na rynku jako produkt wysokiej jakości, smaczny, a przede wszystkim o wyjątkowo dobrym wpływie na zdrowie człowieka. Jej prozdrowotne działanie stało się bezspornym faktem, potwierdzonym licznymi badaniami naukowymi. O zbawczych dla organizmu właściwościach „płynnego złota” świadczy też obecność oliwy z oliwek w różnorakich dietach, ułożonych z myślą o zrównoważonym odżywianiu i dobrym samopoczuciu.

Wybrane zalety oliwy z oliwek

Eksperci do spraw żywieniowych zachwalają liczne zalety oliwy z oliwek, co wpisuje się w ostatnie trendy żywieniowe, podkreślające, że zrównoważona dieta musi zawierać tłuszcze. Te zaś w tym wyjątkowym produkcie są szczególnie korzystne dla organizmu ludzkiego, który potrafi je rozkładać w sposób nieporównywalnie skuteczniejszy z tłuszczami pochodzącymi z przetworzonych produktów. Dzięki zawartym w oliwie z oliwek tłuszczom mononienasyconym regularne spożycie oliwy z oliwek może pomóc nam pozbyć się zbędnych kilogramów. Dzieje się tak dlatego, że tłuszcze te biorą udział w degradacji tłuszczów w komórkach tkanki tłuszczowej, w konsekwencji czego pomagają pozbyć się nadwagi z okolic brzucha, a przy tym zmniejszają niewrażliwość na insulinę. Te same tłuszcze oraz antyoksydanty opóźniają pogorszenie zdolności poznawczych powiązanych z chorobami umysłowymi takimi jak Alzheimer lub całkowicie im zapobiegają.

Jakby tego było mało, tłuszcze mononienasycone podnoszą poziom dobrego cholesterolu, a jednocześnie redukują poziom złego, dzięki czemu chronią nas przed chorobami układu krążenia. Oliwa z oliwek zapobiega również wystąpieniu niektórych odmian raka. Według badania Predimed dieta śródziemnomorska z regularnym dodatkiem „płynnego złota” pomaga obniżyć o dwie trzecie ryzyko wystąpienia raka piersi. Dobrze wiedzieć też, że oliwa z oliwek może nawet całkowicie zastąpić leki przeciwbólowe typu Ibuprofen dzięki cząsteczce o nazwie oleocanthal. Więcej o tej cudownej cząsteczce w poście Oleocanthal – rewolucyjna cząsteczka oliwy z oliwek.

Przykłady ekspansji „płynnego złota”

Mając na uwadze cały wachlarz omówionych wyżej pozytywnych właściwości, na temat których pisaliśmy już nie raz (tu więcej na ten temat), nie dziwi imponująca wręcz ekspansja oliwy z oliwek na coraz to nowe rynki zbytu. Dobrym tego przykładem jest kuchnia francuska, gdzie do niedawna jeszcze główny tłuszcz stanowiło masło – znacznie ustępujące oliwie z oliwek na polu właściwości prozdrowotnych. Dziś natomiast możemy zaobserwować, jak przebojowo „płynne złoto” zdobywa popularność na stołach nad Sekwaną.

Innym miejscem na ziemi, gdzie ekspansja oliwy z oliwek jest najbardziej widoczna są Stany Zjednoczone. Popularyzacja tego produktu idzie ramię w ramię z rosnącą świadomością żywieniową Amerykanów, którzy zaczynają w coraz większym stopniu dbać o codzienną dietę i zdrowe odżywianie. Modne staję się teraz odchodzenie od śmieciowego jedzenia, słynnych fast foodów, na rzecz produktów zdrowych, nisko przetworzonych, wśród których pozycja oliwy z oliwek jest znacząca.

Rosnąca sprzedaż oliwy z oliwek przez Internet

Światowa ekspansja oliwy z oliwek jest możliwa także poprzez Internetowi, dzięki któremu sprzedaż tego produktu rośnie w sposób stały i wyraźny. Szczególnie dotyczy to prestiżowej oliwy z oliwek extra virgin pochodzącej z Jaen, będącej synonimem jakości i wieloletniej tradycji. Jaen – jedna z prowincji Andaluzji to miejsce największych na świecie upraw oliwek. Jak pisaliśmy w jednym z poprzednich artykułów Jaen produkuje więcej oliwy z oliwek niż druga światowa potęga pod względem upraw oliwek – Włochy, a pokrywające ją gaje oliwne stanowią więcej niż 25% powierzchni wszystkich powierzchni upraw oliwek w Hiszpanii, z których powstaje około 45% produkcji krajowej „płynnego złota”. Jaen dzięki aż 66 milionom drzewek oliwnych, które rozciągają się na ogromnej powierzchni 550 000 hektarów, wytwarza ponad 20% oliwy z oliwek produkowanej na całej kuli ziemskiej.

Dzięki możliwościom, jakie daje nam sprzedaż elektroniczna, mamy dostęp do szerszej gamy produktów w bardziej przystępnych cenach. Oliwa z oliwek w ten sposób nie jest już dobrem dla wąskiej grupy zamożnych konsumentów, lecz produktem, który zadomowił się już prawie w każdej kuchni, na każdym stole, a jego prozdrowotnymi właściwościami cieszy się coraz większa rzesza ludzi na całym świecie.

Źródło: http://horajaen.com/comprar-aceite-de-oliva-virgen-extra-como-alimento-saludable/

POWRÓT