Istota kwitnienia oliwki

Jest taki moment w rocznym cyklu życia oliwki europejskiej, na który wszyscy plantatorzy i miłośnicy oliwy z oliwek czekają w największym napięciu – to okres kwitnienia. Kiedy zbliża się właściwy czas, hodowcy oliwek uważnie obserwują niebo, tym bardziej, jeśli poprzednie miesiące były suche, jak dzieje się to w tym roku na przykład w Andaluzji, gdzie deszcz każe na siebie czekać wyjątkowo długo. To, co wydarzy się w ciągu najbliższych tygodni, będzie rzutowało na rezultat zbiorów w sezonie 2017/2018, a w konsekwencji również na cenę oliwy z oliwek, która już przekracza 4 euro za kilogram.

Okres kwitnienia oliwki jest stosunkowo krótki – rozpoczyna się pod koniec kwietnia lub na początku maja, w zależności od jej odmiany, a kończy się w czerwcu. To właśnie w tym czasie drzewo oliwne przybiera najpiękniejszy wygląd. Sam proces kwitnienia nie trwa dłużej niż tydzień dla każdego kwiatu. Patrząc globalnie na cały gaj oliwny, od otwarcia się pierwszego kwiatu do ostatniego mijają zaledwie trzy tygodnie. Jako ciekawostkę warto zapamiętać, że w Hiszpanii, największym producencie oliwy na świecie, gdzie rośnie jedna czwarta wszystkich drzew oliwnych Europy, kwiat oliwny nazywany jest rapa.

Kiedy już kwiat jest ukształtowany, zostaje zapylony przez pyłki rozprzestrzeniane w powietrzu przez wiatr. Proces ten kończy się, gdy kwiat traci płatki, to znaczy po zapyleniu, od którego rozpoczyna się formowanie nasiona – przyszłej oliwki. Następnie dochodzi do naturalnego odrywania się niektórych z nich. W języki hiszpańskim proces ten nazywany jest cuajado. W ten sposób drzewo oliwne zachowuje tylko te nasiona, które będzie w stanie wyżywić.

Warto wiedzieć, że choć oliwka europejska może posiadać mnóstwo kwiatów, jedynie do 2% z nich zostaje zapylonych, a co za tym idzie, tylko niewielka część kwiatów z czasem zamienia się w oliwki. To właśnie po procesie cuajado można oszacować, jak owocne będą następne zbiory.

Ciekawostka: pyłki drzewa oliwnego potrafią “podróżować” w powietrzu, by zapylić kwiaty drzew oliwnych odległych nawet o kilkaset kilometrów. Mogą nawet przemierzyć Morze Śródziemne, tak że pyłki z północy Afryki zapylają oliwki w Andaluzji i vice versa.

I tak co roku zaczyna się cykl kwitnienia oliwek, okres wytężonej pracy plantatorów, którzy w pocie czoła robią wszystko, by uzyskać oliwki jak najwyższej jakości do wyprodukowania najszlachetniejszej w świecie oliwy.

Źródło: http://aovero.es/por-que-la-floracion-del-olivo-es-su-etapa-mas-critica/

POWRÓT