PYSZNE DOMOWE CZEKOLADKI

Chyba każdy zgodzi się z twierdzeniem, że nawet najbardziej wyszukana kolacja nie jest pełna, gdy nie ma w niej miejsca ma małe słodkie co nieco. W takie dni jak Walentynki, warto nadać deserowi szczyptę romantyzmu i oczarować ukochaną osobę słodkością w pięknej, miłosnej oprawie. Naszą propozycją dla Was jest przygotowanie domowych czekoladek z użyciem ulubionych składników, które nie tylko zachwycą Wasze podniebienie ale sprawią, że składniki w nich zawarte dodatkowo podniosą poziom endorfin w organizmie wprawiając Was w przyjemny nastrój.

Czas przygotowania: 60 minut    

Poziom trudności: Średni             

 
Sposób przygotowania:

Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej. Po roztopieniu czekolady dodaj łyżkę oliwy z oliwek Interoleo Suave, wysmaruj nią ścianki formy przy pomocy pędzelka i odstaw do lodówki, tak aby czekolada zastygła. Resztę czekolady umieść w oddzielnym naczyniu. W tym czasie przygotuj nadzienie.  Zmieszaj żółtko, Brandy, cukier oraz migdały do momentu uzyskania jednolitej kremowej masy. Umieść masę w formie, na przykład w połowie czekoladek, a następnie przykryj nadzienie cienką warstwą czekolady. Resztę czekolady wykorzystaj do wykonania drugiego typu nadzienia. Możesz dodać do niej migdały, odrobinę chili czy aromatu pomarańczowego. W ten sposób uzyskasz co najmniej dwa rodzaje czekoladek. Przykryj nią resztę formy i odstaw całość do lodówki na 2 lub 3 godziny. Po tym czasie deser będzie gotowy do spożycia.

Tak przygotowane słodkości, nie tylko dopełnią Waszą walentynkową kolację ale również zachwycą obdarowaną nimi osobę. Jeśli więc nie wiesz co powinieneś podarować swojej wybrance, wręcz jej własnoręcznie wykonane czekoladki w pięknym opakowaniu, które nadadzą jeszcze większego uroku całej uroczystości.

 

Składniki:
  • 300 gr czekolady, gorzkiej lub mlecznej
  • -1 duża łyżka oliwy z oliwek Interoleo Suave
  • -1 łyżka cukru
  • -1 żółtko
  • - 1 łyżka Brandy lub innego alkoholu
  • -20 gr drobno mielonych migdałów bądź innego dowolnego składnika
  • -1 lub 2 formy do wyrabiania domowych czekoladek
POWRÓT