Domowe pesto

Czas przygotowania: 15 minut    

Poziom trudności: niski             

Sposób przygotowania:

Umyć listki bazylii, a następnie wysuszyć. Pokroić czosnek oraz orzeszki. Wszystkie składniki zmiksować blenderem. Kiedy masa będzie już prawie gładka, wlać oliwę z oliwek. Następnie, dodać drobno starty parmezan oraz przyprawy wedle uznania i ponownie wymieszać wszystkie składniki. Tak przygotowane pesto można używać zarówno jako pastę na grzanki lub bazę do sosu, na przykład do makaronu spaghetti.

Smacznego!

Składniki:
  • 50 gr świeżej bazylii (listki)
  • 1 ząbek czosnku
  • 25 gr orzeszków piniowych bądź migdałów
  • 40 gr tartego parmezanu
  • 70 ml oliwy z oliwek Interoleo Suave
  • sól i pieprz do smaku
POWRÓT