
Czas przygotowania: 60 minut
Poziom trudności: Średni
Porcje: 2
Sposób przygotowania:
Ugotować makaron i odcedzić. Odstawić na później.
Małże starannie wyczyścić, najlepiej za pomocą szorstkiej gąbki, tak aby usunąć z nich wszystkie narośla i zabrudzenia. Wypłukać zimną wodą, a następnie osuszyć i odstawić. Dokładnie wyczyścić krewetki.
Podgrzać 4 łyżki oliwy z oliwek Interoleo Intenso na patelni. Kiedy oliwa będzie gorąca, wrzucić czosnek i lekko zeszklić. Dodać wino, a następnie pokrojone pomidory pelati. Przyprawić solą i pieprzem. Kiedy sos zawrze, dodać osuszone mule i krewetki. Przykryć patelnię przykrywką. Gotować do momentu otwarcia wszystkich muszli małży. Dodać makaron i starannie wymieszać wszystkie składniki.
Sposób podania:
W pierwszej kolejności należy nałożyć makaron, a następnie mule i krewetki. Posypać grubo tartym parmezanem i natką pietruszki.
Smacznego!
Składniki:
- - 12 małży
- - 200g krewetek
- - 250g makaronu typu spaghetti
- - 200g pomidorów pelati
- - 150ml oliwy z oliwek Interoleo Intenso
- - 200ml białego wina
- - 2 ząbki czosnku
- - 50g parmezanu
- - natka pietruszki
- - sól i pieprz do smaku
Ostatnie Komentarze
chce sprobowac czy faktycznie jest taka super
Tak to prawda, że oliwką z oliwek pozbędziesz się złego cholesterolu. Ja swojego czasu właśnie na wysoki cholesterol 1 łyzkę dziennie piłam Ybarę (nie pamietam jakiego koloru, bo jest czerwona, niebieska, zielona). W każdym razie pozbyłam się złego cholesterolu, ale nabyłam w organizmie trójglicerydów. To również niebezpieczny sprawca zawałów i wylewów.