Spaghetti z małżami

Czas przygotowania: 60 minut    

Poziom trudności:  Średni           

Porcje: 2

 
Sposób przygotowania:

Ugotować makaron i odcedzić. Odstawić na później.

Małże starannie wyczyścić, najlepiej za pomocą szorstkiej gąbki, tak aby usunąć z nich wszystkie narośla i zabrudzenia. Wypłukać zimną wodą, a następnie osuszyć i odstawić. Dokładnie wyczyścić krewetki.

Podgrzać 4 łyżki oliwy z oliwek Interoleo Intenso na patelni. Kiedy oliwa będzie gorąca, wrzucić czosnek i lekko zeszklić. Dodać wino, a następnie pokrojone pomidory pelati. Przyprawić solą i pieprzem. Kiedy sos zawrze, dodać osuszone mule i krewetki. Przykryć patelnię przykrywką. Gotować do momentu otwarcia wszystkich muszli małży. Dodać makaron i starannie wymieszać wszystkie składniki.

Sposób podania:

W pierwszej kolejności należy nałożyć makaron, a następnie mule i krewetki. Posypać grubo tartym parmezanem i natką pietruszki.

Smacznego!

Składniki:
  • - 12 małży
  • - 200g krewetek
  • - 250g makaronu typu spaghetti
  • 200g pomidorów pelati
  • 150ml oliwy z oliwek Interoleo Intenso
  • - 200ml białego wina
  • - 2 ząbki czosnku
  • 50g parmezanu
  • natka pietruszki
  • sól i pieprz do smaku
POWRÓT