NADZIEWANA PAPRYKA

Czas przygotowania: 90 minut    

Poziom trudności:  Średni          

Porcje: 6

Sposób przygotowania:

1. Umyj i odkrój górną część papryki. Usuń gniazda nasienne. Osusz za pomocą ręcznika papierowego, a następnie ułóż na wcześniej przygotowanej formie do pieczenia. Aby papryki nie przypaliły się, wyłóż całą powierzchnię pieczenia pergaminem z odrobiną oliwy z oliwek.

2. Ugotuj ryż, a następnie odcedź i odstaw na bok.

3. Pokrój w drobną kostkę cebulę, cukinię oraz boczek. Podsmaż wszystko na patelni z oliwą z oliwek Interoleo Premium.

4. Do podsmażonych już warzyw dołącz mięso - mieloną wołowinę i dokładnie wymieszaj. Przypraw solą, pieprzem oraz oregano.

5. Kiedy mięso będzie miękkie, wlej przecier pomidorowy. Dołącz ryż i zagotuj raz jeszcze cały farsz.

6. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180ºC.

7. Wypełnij wcześniej przygotowane papryki i posyp tartym serem mozzarella.

8. Piecz przez około 60 minut w temperaturze 180ºC.

9. Do podania całego dania wykorzystaj sos, który pozostał na dnie naczynia.

Smacznego!

Składniki:
  • - 6 średniej wielkości papryk (2 czerwone, 2 żółte i 2 zielone)
  • - 400 g mięsa wołowego mielonego 
  • - 125 g ryżu
  • - 150 g boczku wędzonego
  • - 1 duża debula
  • - 1 cukinia
  • - 200 ml przecieru pomidorowego
  • - 100 ml oliwy z oliwek Interoleo Premium
  • - oregano
  • - sól
  • - pieprz
POWRÓT