
Czas przygotowania: 90 minut
Poziom trudności: Średni
Porcje: 6
Sposób przygotowania:
1. Umyj i odkrój górną część papryki. Usuń gniazda nasienne. Osusz za pomocą ręcznika papierowego, a następnie ułóż na wcześniej przygotowanej formie do pieczenia. Aby papryki nie przypaliły się, wyłóż całą powierzchnię pieczenia pergaminem z odrobiną oliwy z oliwek.
2. Ugotuj ryż, a następnie odcedź i odstaw na bok.
3. Pokrój w drobną kostkę cebulę, cukinię oraz boczek. Podsmaż wszystko na patelni z oliwą z oliwek Interoleo Premium.
4. Do podsmażonych już warzyw dołącz mięso - mieloną wołowinę i dokładnie wymieszaj. Przypraw solą, pieprzem oraz oregano.
5. Kiedy mięso będzie miękkie, wlej przecier pomidorowy. Dołącz ryż i zagotuj raz jeszcze cały farsz.
6. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180ºC.
7. Wypełnij wcześniej przygotowane papryki i posyp tartym serem mozzarella.
8. Piecz przez około 60 minut w temperaturze 180ºC.
9. Do podania całego dania wykorzystaj sos, który pozostał na dnie naczynia.
Smacznego!
Składniki:
- - 6 średniej wielkości papryk (2 czerwone, 2 żółte i 2 zielone)
- - 400 g mięsa wołowego mielonego
- - 125 g ryżu
- - 150 g boczku wędzonego
- - 1 duża debula
- - 1 cukinia
- - 200 ml przecieru pomidorowego
- - 100 ml oliwy z oliwek Interoleo Premium
- - oregano
- - sól
- - pieprz
Ostatnie Komentarze
chce sprobowac czy faktycznie jest taka super
Tak to prawda, że oliwką z oliwek pozbędziesz się złego cholesterolu. Ja swojego czasu właśnie na wysoki cholesterol 1 łyzkę dziennie piłam Ybarę (nie pamietam jakiego koloru, bo jest czerwona, niebieska, zielona). W każdym razie pozbyłam się złego cholesterolu, ale nabyłam w organizmie trójglicerydów. To również niebezpieczny sprawca zawałów i wylewów.