QUICHE ZE SZPINAKIEM

Czas przygotowania: 90 minut            

Stopień trudności: Średni                       

Porcji: 4

 

Sposób przygotowania:

Ciasto

W dużym naczyniu umieść mąkę, masło, jajko oraz szczyptę soli. Ugnieć ciasto i wstaw do lodówki na około 30 minut. Rozgnieć za pomocą wałka, a następnie umieść w żaroodpornej formie do pieczenia (średnica ok. 28 cm.). Rozgrzej piekarnik do temperatury 180ºC. Piecz przez około 30 min. 

Nadzienie

Szpinak umieść w średniej wielkości garnku. Gotuj na niewielkim ogniu do momentu uzyskania jednolitej masy. Dodaj sól.

W tym czasie pokrój wędzony boczek, a następnie podsmaż go na oliwie z oliwek Interoleo Suave.

Kiedy boczek będzie przyrumieniony, odcedź szpinak usuwając nadmiar wody. Następnie umieść szpinak na patelni wraz z boczkiem i podgrzej w niewielkiej temperaturze.

W oddzielnym naczyniu starannie połącz śmietanę, jajka oraz sól i pieprz. Po wymieszaniu, dołącz wcześniej podsmażony szpinak z boczkiem. Dodaj 50 g tartego parmezanu i jeszcze raz dokładnie wymieszaj. Tak przygotowany farsz umieść we wcześniej przygotowanej formie z ciasta i piecz przez około 30 minut w temperaturze 150ºC. Po wyjęciu z piekarnika lekko ostudź. Quiche może być podawany zarówno na ciepło jak i na zimno.

Smacznego!

Składniki:
Ciasto
  • - 2 szklanki mąki
  • - 100 g masła
  • - 1 jajko
  • - sól

 

Nadzienie
  • - opakowanie mrożonego szpinaku (około 450 g)
  • - 150 g wędzonego boczku
  • - 50 g tartego parmezanu
  • - 50 ml oliwy z oliwek Interoleo Suave
  • - 200 ml śmietany 
  • - 3 jajka
  • - sól i pieprz do smaku
POWRÓT