
Czas przygotowania: 90 minut
Stopień trudności: Średni
Porcji: 4
Sposób przygotowania:
Ciasto
W dużym naczyniu umieść mąkę, masło, jajko oraz szczyptę soli. Ugnieć ciasto i wstaw do lodówki na około 30 minut. Rozgnieć za pomocą wałka, a następnie umieść w żaroodpornej formie do pieczenia (średnica ok. 28 cm.). Rozgrzej piekarnik do temperatury 180ºC. Piecz przez około 30 min.
Nadzienie
Szpinak umieść w średniej wielkości garnku. Gotuj na niewielkim ogniu do momentu uzyskania jednolitej masy. Dodaj sól.
W tym czasie pokrój wędzony boczek, a następnie podsmaż go na oliwie z oliwek Interoleo Suave.
Kiedy boczek będzie przyrumieniony, odcedź szpinak usuwając nadmiar wody. Następnie umieść szpinak na patelni wraz z boczkiem i podgrzej w niewielkiej temperaturze.
W oddzielnym naczyniu starannie połącz śmietanę, jajka oraz sól i pieprz. Po wymieszaniu, dołącz wcześniej podsmażony szpinak z boczkiem. Dodaj 50 g tartego parmezanu i jeszcze raz dokładnie wymieszaj. Tak przygotowany farsz umieść we wcześniej przygotowanej formie z ciasta i piecz przez około 30 minut w temperaturze 150ºC. Po wyjęciu z piekarnika lekko ostudź. Quiche może być podawany zarówno na ciepło jak i na zimno.
Smacznego!
Składniki:
Ciasto
- - 2 szklanki mąki
- - 100 g masła
- - 1 jajko
- - sól
Nadzienie
- - opakowanie mrożonego szpinaku (około 450 g)
- - 150 g wędzonego boczku
- - 50 g tartego parmezanu
- - 50 ml oliwy z oliwek Interoleo Suave
- - 200 ml śmietany
- - 3 jajka
- - sól i pieprz do smaku
Ostatnie Komentarze
chce sprobowac czy faktycznie jest taka super
Tak to prawda, że oliwką z oliwek pozbędziesz się złego cholesterolu. Ja swojego czasu właśnie na wysoki cholesterol 1 łyzkę dziennie piłam Ybarę (nie pamietam jakiego koloru, bo jest czerwona, niebieska, zielona). W każdym razie pozbyłam się złego cholesterolu, ale nabyłam w organizmie trójglicerydów. To również niebezpieczny sprawca zawałów i wylewów.