GAZPACHO

Czas przygotowania: 30 min         

Stopień trudności: niski                       

Porcji: 4

Sposób przygotowania:

1. Namocz chleb w wodzie z odrobiną soli i oliwy. Odstaw na później.

2. Obierz pomidory, ogórek i czosnek. Usuń pestki z papryki. Wszystkie składniki pokrój na średniej wielkości cząstki.

3. Warzywa umieść w naczyniu do blendera, dolej około 250 ml wody i miksuj do uzyskania aksamitnej masy. Dołącz wcześniej namoczonych chleb, ocet winny i ponownie zmieszaj.

4. Umieść całość w sitku, a następnie przecedź, tak aby pozbawić gazpacho grudek.

5. Dosól do smaku. W razie konieczności dolej niewielką ilość wody.

6. Po uzyskaniu odpowiedniej gęstości, umieść chłodnik w lodówce na około 60 min.

Gazpacho podaje się zazwyczaj w niewielkich miseczkach lub szklankach. Aby chłodnik wyglądał apetycznie można udekorować go drobno pokrojonymi kawałkami pomidorów i ogórka oraz odrobiną oliwy z oliwek. Smacznego!

Składniki:
  • - 6 dojrzałych pomidorów
  • - 2 zielone papryki (podłużne)
  • - 1 ogórek
  • - 1 ząbek czosnku
  • - 3 kromki chleba 
  • - 150 ml oliwy z oliwek Interoleo
  • - 75 ml octu winnego
  • - sól
POWRÓT