Zupa śródziemnomorska z oliwą Interoleo Intenso

Sposób przygotowania:

Ta zupa, nazywana też zupą czosnkową, tradycyjnie jest przygotowywana w okresie zimowym w krajach basenu Morza Śródziemnego. Do jej przygotowania używamy tradycyjnych składników. Jest najsmaczniejszą z zup i jednocześnie najłatwiejszą w przygotowaniu. 

Najpierw musimy przygotować wywar z cielęciny, jeśli jednak nie mieliśmy czasu go przyrządzić, możemy użyć gotowego rosołu cielęcego z kostki.

Na początek wlewamy oliwę extra virgin Interoleo Intenso do garnka tak, aby zakryła spód naczynia i stawiamy na średnim ogniu. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy całe ząbki czosnku bez obierania ich ze skórki, żeby nam się nie spaliły. Aby czosnek dobrze się usmażył powinniśmy rozgnieść go trochę przed wrzuceniem do garnka. Smażymy czosnek, aż nabierze złotego koloru, ale uważamy, żeby go nie spalić, bo zupa stanie się gorzka.

Gdy czosnek się zrumieni, dorzucamy szynkę serrano pokrojoną w drobną kostkę. Mieszamy przez chwilę, a następnie dodajemy słodką paprykę, mieszamy i szybko wlewamy rosół cielęcy, żeby papryka nam się nie spaliła. Następnie do rosołu dodajemy pomidora i całość gotujemy przez około 30 minut.

Po upływie tego czasu, wyjmujemy pomidora i czosnek, zdejmujemy z nich skórkę, a następnie je rozdrabniamy i wlewamy z powrotem do garnka. Gotujemy zupę jeszcze przez 5 minut i doprawiamy solą. Przed zdjęciem zupy z ognia dodajemy białko jajka i dobrze mieszamy.

Tuż przed podaniem robimy grzanki z chleba i dodajemy je do zupy.

Smacznego!

Składniki:
  • - 5 ząbków czosnku
    - słodka papryka
    - oliwa z oliwek extra virgin Interoleo Intenso
    - 1 pomidor
    - kilka kromek chleba
    - szynka serrano
    - 1 jajko
    - sól
POWRÓT