
Sposób przygotowania:
Co zrobić zimą by przywrócić sobie wiosenny nastrój? Proponujemy przygotować soczyście zieloną zupę-krem z zielonego groszku. Taką zupę możesz podać przez cały rok, ale z pewnością w ponury zimowy dzień ucieszy najbardziej.
Cebulę kroimy w drobną kostkę, wrzucamy do rondelka i podduszamy na oliwie, aż się zeszkli, ale nie zrumieni. Następnie dodajemy groszek, kilka listków lubczyku, szczyptę czubrycy zielonej i chwilę dusimy. Podlewamy groszek wywarem i gotujemy ok. 5 minut.
Zestawiamy zupę z kuchenki, doprawiamy solą, miksujemy chwilę, a następnie dodajemy łyżkę serka mascarpone i jeszcze chwilę miksujemy. Zupę możemy podać z groszkiem ptysiowym lub grzankami.
Smacznego!
Składniki:
- - 2 szklanki groszku (świeżego lub mrożonego)
- 1 cebula dymka
- oliwa z oliwek extra virgin Interoleo Premium
- 0,5 l wywaru drobiowego lub warzywnego
- świeże listki lubczyku
- 1 łyżka serka mascarpone
- czubryca zielona (mieszanka przypraw z cząbrem)
- sól
- groszek ptysiowy lub grzanki
Ostatnie Komentarze
chce sprobowac czy faktycznie jest taka super
Tak to prawda, że oliwką z oliwek pozbędziesz się złego cholesterolu. Ja swojego czasu właśnie na wysoki cholesterol 1 łyzkę dziennie piłam Ybarę (nie pamietam jakiego koloru, bo jest czerwona, niebieska, zielona). W każdym razie pozbyłam się złego cholesterolu, ale nabyłam w organizmie trójglicerydów. To również niebezpieczny sprawca zawałów i wylewów.