Spaghetti z oliwkami, boczkiem i sosem pomidorowym

Czas przygotowania: 20 minut

Sposób przygotowania:

Na patelni powolutku smażymy w oliwie posiekaną czerwoną cebulę. Po chwili dodajemy odrobinę ciepłej wody i czekamy, aż cebula zrobi się krucha. Dorzucamy boczek i smażymy przez kilka minut. Wszystko zalewamy sosem pomidorowym i podgrzewamy do momentu wrzenia. Następnie solimy, dodajemy szczyptę cukru i trochę pieprzu czarnego. Całość gotujemy przez 5 minut.

Osobno przygotowujemy makaron spaghetti zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu. Należy pilnować, aby makaron się nie rozgotował. Po ok. 10 minutach dokładnie mieszamy makaron z przygotowanymi wcześniej dodatkami, doprawiamy oliwkami, skrapiamy oliwą i mocno parujące podajemy na stół.

Źródło: https://cookpad.com/es/recetas/707112-espaguetis-olivas-tocino-y-salsa-de-tomate?ref=search

Składniki:

  • 240 g makaronu spaghetti
  • 2 łyżki zielonych oliwek
  • 1 posiekana czerwona cebula
  • 3 łyżki pokrojonego w kostki boczku
  • 1 puszka sosu pomidorowego
  • 4 łyżki oliwy z oliwek Interoleo Suave
  • sól i pieprz czarny
  • szczypta cukru
POWRÓT