Morelowe rolady z indyka z soczewicą i brzoskwiniami

Przygotowanie:

Wybrane mięso wędzimy w metalowej misce jałowcem. Po pewnym czasie mięso oprószamy z obydwu stron solą i świeżo mielonym pieprzem. W rondelku topimy masło z łyżką oliwy, szklimy pokrojone drobno czerwone cebule/szalotki, rozgnieciony przez praskę czosnek, dodajemy pokrojoną w drobną kostkę marchew i pokrojone w ćwiartki morele, liście laurowe i ziele angielskie, wrzucamy gałązkę rozmarynu. Całość przesmażamy i podlewamy winem, czekamy, aż płyn się zredukuje. Doprawiamy do smaku solą, cukrem i czarnym pieprzem. Redukujemy do minimum. Studzimy powstały farsz. Na rozbite/nacięte piersi/uda/sznycle nakładamy nadzienie i zwijamy rolady, spinając je wykałaczkami lub zawijamy sznurkiem wędliniarskim. Mięso smażymy na złoto na patelni wyłożonej pergaminem posmarowanym oliwą z oliwek. Zmniejszamy płomień do minimum i dusimy pod przykryciem od 3 do 5 minut. Do rondelka wlewamy wodę, dodajemy posiekany lubczyk, wrzucamy gałązkę tymianku, lekko solimy i doprawiamy pieprzem. W powstałym płynie gotujemy zieloną soczewicę. Gdy będzie gotowa, odcedzamy ją przez sito. Brzoskwinie parzymy, obieramy ze skórki, kroimy w cienkie paski, oprószamy piórami z czerwonej cebuli, posiekanym świeżym lubczykiem, solą i pieprzem, skrapiamy oliwą i sokiem z cytryny. Roladę lub udo podajemy w towarzystwie soczewicy i sałatki z brzoskwiń. Autor: Adam Kozanecki

Składniki:

Rolady:

  • 4 sznycle z indyka
  • 6 moreli
  • 3 świeże brzoskwinie
  • 1 marchewka
  • 3 czerwone cebule lub szalotki
  • 4 ząbki czosnku
  • świeży rozmaryn
  • ziele angielskie
  • liście laurowe
  • ziarna gorczycy
  • owoc jałowca i gałązki jałowca do uwędzenia
  • czarny pieprz
  • sól
  • cukier
  • 2 łyżki masła
  • cytryna
  • oliwa z oliwek Interoleo Suave
  • 100 ml białego słodkiego wina

Soczewica:

  • 300 g zielonej soczewicy
  • 200 ml bulionu warzywnego
  • świeży lubczyk ogrodowy
  • sól
  • pieprz
  • gałązka świeżego tymianku ogrodowego

 

POWRÓT