
Przygotowanie:
Wybrane mięso wędzimy w metalowej misce jałowcem. Po pewnym czasie mięso oprószamy z obydwu stron solą i świeżo mielonym pieprzem. W rondelku topimy masło z łyżką oliwy, szklimy pokrojone drobno czerwone cebule/szalotki, rozgnieciony przez praskę czosnek, dodajemy pokrojoną w drobną kostkę marchew i pokrojone w ćwiartki morele, liście laurowe i ziele angielskie, wrzucamy gałązkę rozmarynu. Całość przesmażamy i podlewamy winem, czekamy, aż płyn się zredukuje. Doprawiamy do smaku solą, cukrem i czarnym pieprzem. Redukujemy do minimum. Studzimy powstały farsz. Na rozbite/nacięte piersi/uda/sznycle nakładamy nadzienie i zwijamy rolady, spinając je wykałaczkami lub zawijamy sznurkiem wędliniarskim. Mięso smażymy na złoto na patelni wyłożonej pergaminem posmarowanym oliwą z oliwek. Zmniejszamy płomień do minimum i dusimy pod przykryciem od 3 do 5 minut. Do rondelka wlewamy wodę, dodajemy posiekany lubczyk, wrzucamy gałązkę tymianku, lekko solimy i doprawiamy pieprzem. W powstałym płynie gotujemy zieloną soczewicę. Gdy będzie gotowa, odcedzamy ją przez sito. Brzoskwinie parzymy, obieramy ze skórki, kroimy w cienkie paski, oprószamy piórami z czerwonej cebuli, posiekanym świeżym lubczykiem, solą i pieprzem, skrapiamy oliwą i sokiem z cytryny. Roladę lub udo podajemy w towarzystwie soczewicy i sałatki z brzoskwiń. Autor: Adam Kozanecki
Składniki:
Rolady:
- 4 sznycle z indyka
- 6 moreli
- 3 świeże brzoskwinie
- 1 marchewka
- 3 czerwone cebule lub szalotki
- 4 ząbki czosnku
- świeży rozmaryn
- ziele angielskie
- liście laurowe
- ziarna gorczycy
- owoc jałowca i gałązki jałowca do uwędzenia
- czarny pieprz
- sól
- cukier
- 2 łyżki masła
- cytryna
- oliwa z oliwek Interoleo Suave
- 100 ml białego słodkiego wina
Soczewica:
- 300 g zielonej soczewicy
- 200 ml bulionu warzywnego
- świeży lubczyk ogrodowy
- sól
- pieprz
- gałązka świeżego tymianku ogrodowego
Ostatnie Komentarze
chce sprobowac czy faktycznie jest taka super
Tak to prawda, że oliwką z oliwek pozbędziesz się złego cholesterolu. Ja swojego czasu właśnie na wysoki cholesterol 1 łyzkę dziennie piłam Ybarę (nie pamietam jakiego koloru, bo jest czerwona, niebieska, zielona). W każdym razie pozbyłam się złego cholesterolu, ale nabyłam w organizmie trójglicerydów. To również niebezpieczny sprawca zawałów i wylewów.