Orzeźwiająca zupa z melona na upalne dni lata

Melon to doskonały owoc na lato. Nie tylko skutecznie gasi pragnienie (90% tego owocu to woda), jest również bogaty w witaminę A i C, a także w magnez, potas i sód. Jakby tego było mało, działa przeciwstarzeniowo, zapobiega stanom zapalnym oraz wpływa korzystnie na skórę i takie narządy jak oczy, serca czy płuca. Poniżej przedstawiamy przepis na aromatyczną i orzeźwiającą zupę z melona z dodatkiem naszej oliwy z oliwek extra virgin.

Sposób przygotowania:

Melon przekrawamy na pół i  usuwamy pestki. Następnie obieramy melon ze skórki i kroimy na małe kawałki. Tak przygotowany miąższ umieszczamy w dużej misce, dodajemy jogurt – całość dokładnie miksujemy, tak aby uzyskać płynną, jednolitą konsystencję. Wyciskamy sok z cytryny, odcedzamy pestki. Myjemy gałązki mięty, obrywamy listki i drobno je siekamy. Cytrynę i miętę dodajemy do melona z jogurtem i wszystko raz jeszcze miksujemy. Doprawiamy na smak solą, pieprzem i cukrem, po czym miksujemy, dolewając oliwę z oliwek. Na koniec odstawiamy zupę do lodówki. Wyciągamy tuż przed podaniem. Smacznego!

Źródło: http://www.oliverpetitgourmet.es/recetas_para_bebes/index.php?n=16

Składniki:

  • 1 melon
  • 4 łyżki oliwy z oliwek Interoleo Suave
  • 2 gałązki świeżej mięty
  • 2 łyżki cukru
  • 1 cytryna
  • 1 jogurt naturalny
  • Pieprz mielony
  • Sól
POWRÓT