Sałatka z pomidora i awokado

Pomidor to niskokaloryczne warzywo, które w stu gramach zawiera jedynie 20 kalorii. Jego głównym składnikiem jest woda oraz węglowodany. Pomidor jest jednym z najsłodszych warzyw, dlatego czasem mylony jest z owocem. To bogate źródło błonnika, minerałów takich jak potas, fosfor oraz witamin C, E, A i witamin z grupy B. Pomidor dostarcza również wiele przeciwutleniaczy. Awokado natomiast jest bogate w witaminę A i E oraz witaminy B i B6 – te dwie ostatnie gwarantują również optymalne działanie systemu nerwowego.

Sałatka z tych dwóch składników to bardzo zdrowe danie, wskazane zarówno dla dzieci i dla dorosłych.

Sposób:

Na początku kroimy pomidory w drobne kosteczki. Dokładnie siekamy pietruszkę. Łączymy pomidory, pietruszkę i dolewamy sok z cytryny. Dodajemy dobrze ugniecione awokado. Całość mieszamy i podlewamy łyżeczką oliwy z oliwek extra virgin. Na koniec sałatkę oprószamy pietruszką. Tak udekorowane podajemy na stół. Smacznego!

Źródło: http://www.oliverpetitgourmet.es/recetas_para_bebes/index.php?n=41

Składniki:

  • 3 pomidory
  • 1 łyżeczka pietruszki
  • 1 łyżka oliwy z oliwek Interoleo Suave
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 3 łyżki puree z awokado
POWRÓT