
Pomidor to niskokaloryczne warzywo, które w stu gramach zawiera jedynie 20 kalorii. Jego głównym składnikiem jest woda oraz węglowodany. Pomidor jest jednym z najsłodszych warzyw, dlatego czasem mylony jest z owocem. To bogate źródło błonnika, minerałów takich jak potas, fosfor oraz witamin C, E, A i witamin z grupy B. Pomidor dostarcza również wiele przeciwutleniaczy. Awokado natomiast jest bogate w witaminę A i E oraz witaminy B i B6 – te dwie ostatnie gwarantują również optymalne działanie systemu nerwowego.
Sałatka z tych dwóch składników to bardzo zdrowe danie, wskazane zarówno dla dzieci i dla dorosłych.
Sposób:
Na początku kroimy pomidory w drobne kosteczki. Dokładnie siekamy pietruszkę. Łączymy pomidory, pietruszkę i dolewamy sok z cytryny. Dodajemy dobrze ugniecione awokado. Całość mieszamy i podlewamy łyżeczką oliwy z oliwek extra virgin. Na koniec sałatkę oprószamy pietruszką. Tak udekorowane podajemy na stół. Smacznego!
Źródło: http://www.oliverpetitgourmet.es/recetas_para_bebes/index.php?n=41
Składniki:
- 3 pomidory
- 1 łyżeczka pietruszki
- 1 łyżka oliwy z oliwek Interoleo Suave
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 3 łyżki puree z awokado
Ostatnie Komentarze
chce sprobowac czy faktycznie jest taka super
Tak to prawda, że oliwką z oliwek pozbędziesz się złego cholesterolu. Ja swojego czasu właśnie na wysoki cholesterol 1 łyzkę dziennie piłam Ybarę (nie pamietam jakiego koloru, bo jest czerwona, niebieska, zielona). W każdym razie pozbyłam się złego cholesterolu, ale nabyłam w organizmie trójglicerydów. To również niebezpieczny sprawca zawałów i wylewów.