Ciasteczka z pomarańczą i oliwą z oliwek

Sposób przygotowania:

Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Do miski wsypujemy cukier, dolewamy oliwę z oliwek Interoleo Suave y dokładnie mieszamy, aż do momentu, kiedy zetrzemy cukier i uzyskamy jednolitą jasną masę. Dodajemy jajko i całość ubijamy. Osobno przesiewamy do jednego naczynia mąkę, proszek do pieczenia i sól. Następnie trzemy na bardzo drobne wiórki umytą skórkę z pomarańczy, którą dorzucamy do mąki. Łączymy zawartość dwóch naczyń i wszystko mieszamy drewnianą łopatką, tak by powstała jednolita masa. Na koniec wlewamy sok z pomarańczy (jeśli owoc jest bardzo soczysty, wystarczy tylko część – uważamy, by masa nie stałą się zbyt płynna). Smarujemy blachę tłuszczem, po czym łyżeczką nakładany na nią przygotowaną wcześniej masę, tworząc niewielkie kopce. Blachę wstawiamy do pieca na 10-13 minut, aż brzegi naszych ciasteczek przybiorą złotawy kolor. Tak przyrządzone podajemy do kawy lub herbaty. Smacznego!

Źródło: http://www.oliverpetitgourmet.es/recetas_para_bebes/index.php?n=40

Składniki:

  • 200 g mąki żytniej
  • 75 ml oliwy z oliwek Interoleo Suave
  • 125 g cukru trzcinowego
  • 1 jajko
  • Skórka i sok z pomarańczy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Szczypta soli
POWRÓT