
Sposób przygotowania:
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Do miski wsypujemy cukier, dolewamy oliwę z oliwek Interoleo Suave y dokładnie mieszamy, aż do momentu, kiedy zetrzemy cukier i uzyskamy jednolitą jasną masę. Dodajemy jajko i całość ubijamy. Osobno przesiewamy do jednego naczynia mąkę, proszek do pieczenia i sól. Następnie trzemy na bardzo drobne wiórki umytą skórkę z pomarańczy, którą dorzucamy do mąki. Łączymy zawartość dwóch naczyń i wszystko mieszamy drewnianą łopatką, tak by powstała jednolita masa. Na koniec wlewamy sok z pomarańczy (jeśli owoc jest bardzo soczysty, wystarczy tylko część – uważamy, by masa nie stałą się zbyt płynna). Smarujemy blachę tłuszczem, po czym łyżeczką nakładany na nią przygotowaną wcześniej masę, tworząc niewielkie kopce. Blachę wstawiamy do pieca na 10-13 minut, aż brzegi naszych ciasteczek przybiorą złotawy kolor. Tak przyrządzone podajemy do kawy lub herbaty. Smacznego!
Źródło: http://www.oliverpetitgourmet.es/recetas_para_bebes/index.php?n=40
Składniki:
- 200 g mąki żytniej
- 75 ml oliwy z oliwek Interoleo Suave
- 125 g cukru trzcinowego
- 1 jajko
- Skórka i sok z pomarańczy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Szczypta soli
Ostatnie Komentarze
chce sprobowac czy faktycznie jest taka super
Tak to prawda, że oliwką z oliwek pozbędziesz się złego cholesterolu. Ja swojego czasu właśnie na wysoki cholesterol 1 łyzkę dziennie piłam Ybarę (nie pamietam jakiego koloru, bo jest czerwona, niebieska, zielona). W każdym razie pozbyłam się złego cholesterolu, ale nabyłam w organizmie trójglicerydów. To również niebezpieczny sprawca zawałów i wylewów.