
Sposób przygotowania:
Wsypujemy ryż do garnka, zalewamy wodą, dodajemy szczyptę soli, dwa obrane ząbki czosnku w całości i gałązkę pietruszki. Gotujemy przez nieco ponad 10 minut. Do szybkowaru wrzucamy soczewicę, zalewamy ją wodą i przyprawiamy na smak. Dodajemy liść laurowy, cztery ząbki czosnku w całości, pokrojone w plasterki marchewki, posiekaną drobno paprykę, cebulę i pokrojone w kostkę ziemniaki. Zamykamy naczynie i gotujemy przez 7 minut od chwili, w której z samowara zacznie wydostawać się para. Do miski lejemy oliwę z oliwek extra virgin, rozprowadzamy ją po całym naczyniu, miskę oprószamy pokrojoną pietruszką. Do miski wsypujemy dokładnie odcedzony ryż. Soczewicę z dodatkami i ryż mieszamy dokładnie na rozgrzanej, przesmarowanej oliwą z oliwek, patelni. Doprawiamy papryką, pilnując, by soczewica się nie spaliła. Całość jeszcze raz mieszamy, ozdabiamy pietruszką i podajemy na stół. Smacznego!
Źródło: http://www.oliverpetitgourmet.es/recetas_para_bebes/index.php?n=32
Składniki:
- 200 g ryżu długoziarnistego
- 1 cebula
- 1 zielona papryka
- 2 marchewki
- 2 średniej wielkości ziemniaki
- 6 ząbków czosnku
- 1 liść laurowy
- Woda Oliwa z oliwek Interoleo Suave
- Sól
- Pietruszka
- Czerwona papryka w proszku
Ostatnie Komentarze
chce sprobowac czy faktycznie jest taka super
Tak to prawda, że oliwką z oliwek pozbędziesz się złego cholesterolu. Ja swojego czasu właśnie na wysoki cholesterol 1 łyzkę dziennie piłam Ybarę (nie pamietam jakiego koloru, bo jest czerwona, niebieska, zielona). W każdym razie pozbyłam się złego cholesterolu, ale nabyłam w organizmie trójglicerydów. To również niebezpieczny sprawca zawałów i wylewów.