Soczewica z ryżem, marchwią i ziemniakami

Sposób przygotowania:

Wsypujemy ryż do garnka, zalewamy wodą, dodajemy szczyptę soli, dwa obrane ząbki czosnku w całości i gałązkę pietruszki. Gotujemy przez nieco ponad 10 minut. Do szybkowaru wrzucamy soczewicę, zalewamy ją wodą i przyprawiamy na smak. Dodajemy liść laurowy, cztery ząbki czosnku w całości, pokrojone w plasterki marchewki, posiekaną drobno paprykę, cebulę i pokrojone w kostkę ziemniaki. Zamykamy naczynie i gotujemy przez 7 minut od chwili, w której z samowara zacznie wydostawać się para. Do miski lejemy oliwę z oliwek extra virgin, rozprowadzamy ją po całym naczyniu, miskę oprószamy pokrojoną pietruszką. Do miski wsypujemy dokładnie odcedzony ryż. Soczewicę z dodatkami i ryż mieszamy dokładnie na rozgrzanej, przesmarowanej oliwą z oliwek, patelni. Doprawiamy papryką, pilnując, by soczewica się nie spaliła. Całość jeszcze raz mieszamy, ozdabiamy pietruszką i podajemy na stół. Smacznego!

Źródło: http://www.oliverpetitgourmet.es/recetas_para_bebes/index.php?n=32

Składniki:

  • 200 g ryżu długoziarnistego
  • 1 cebula
  • 1 zielona papryka
  • 2 marchewki
  • 2 średniej wielkości ziemniaki
  • 6 ząbków czosnku
  • 1 liść laurowy
  • Woda Oliwa z oliwek Interoleo Suave
  • Sól
  • Pietruszka
  • Czerwona papryka w proszku
POWRÓT