Skrzydełka z kurczaka ze smażonymi brokułami

Sposób przygotowania:

Myjemy i oczyszczamy skrzydełka, przekrawamy je na dwie części, solimy i pieprzymy na smak. Ząbki czosnku drobno kroimy, wrzucamy do miski z oliwą z oliwek, dodajemy słodkiej papryki i trochę posiekanej pietruszki. Mieszamy oliwę z dodatkami i zamaczamy w niej skrzydełka. Chwilę czekamy, po czym wyciągamy kurczaka z miski na blachę, którą następnie umieszczamy w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku. Zapiekamy około 15 minut. Odkrawamy z brokułu kwiaty i gotujemy je przez 4 minuty w osolonej wodzie. Brokuł odcedzamy, obtaczamy w ubitym jajku i smażymy w oliwie z oliwek. Kiedy brokuł jest już gotowy zdejmujemy z ognia i suszymy na papierowych ręczniczkach. Skrzydełka podajemy na talerzu razem z brokułami i gałązką pietruszki. Na koniec całość skrapiamy obficie na smak oliwą z oliwek.

Źródło: http://www.oliverpetitgourmet.es/recetas_para_bebes/index.php?n=31

Składniki:

  • 12 skrzydełek z kurczaka
  • 250 g brokułu
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • Oliwa z oliwek Interoleo Suave
  • Sól
  • Pieprz
  • Pietruszka zielona
POWRÓT