Hamburgery z mięsem mielonym i ryżem

Sposób przygotowania:

Mięso mielone i ryż mieszamy w dużej misce. Dodajemy pokrojoną drobno cebulę, przeciskamy ząbek czosnku i dosypujemy zieloną pietruszkę. Rozbijamy jajka i do miski wlewamy białka. Żółtka nie będą nam potrzebne. Przyprawiamy na smak solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy i dzielimy na osiem równych porcji. Rękami ugniatamy każdą z nich tak, aby kształtem przypominały pulpety. Następnie każdą porcję przyklepujemy do grubości około dwóch centymetrów. Smażymy na oliwie z oliwek z obu stron tak długo, aż mięso będzie miękkie i złociste. Możemy też skorzystać z piekarnika i piec do 15 minut. Hamburgery skrapiamy oliwą z oliwek i podajemy w bułce lub bezpośrednio na talerzu w towarzystwie zielonej sałaty. Smacznego!

Źródło: http://www.oliverpetitgourmet.es/recetas_para_bebes/index.php?n=10

Składniki:

  • 400 g mięsa mielonego
  • 1 filiżanka gotowanego ryżu
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka posiekanej pietruszki
  • 2 jajka
  • Sól
  • Pieprz
  • Oliwa z oliwek Interoleo Suave
  • Zielona sałata
POWRÓT