
Sposób przygotowania:
Siekamy cebulę, marchewkę i papryczkę chili. Składniki wrzucamy na patelnię i dodajemy pokrojonego w niewielkie kawałki kurczaka. Całość obficie zalewamy oliwą z oliwek Interoleo Suave. Smażymy na małym ogniu tak długo, aż kurczak się przyrumieni. Następnie przekrawamy na pół suszone pomidory, kapary i oliwki, po czym łączymy je na patelni z kurczakiem. Całość smażymy, co jakiś czas mieszając i dolewając – jeśli to konieczne – trochę wody. Kiedy kurczak jest już gotowy, doprawiamy bazylią i obsypujemy posiekaną pietruszką. Przez następnych 10 minut pozwalamy, by nasze danie nabrało aromatu. Nie potrzebujemy soli, ponieważ jest ona zawarta w używanych przez nas produktach – można jednak posolić na smak. Kurczaka z dodatkami podajemy na stół z ugniecionymi ziemniakami, w towarzystwie wytrawnego czerwonego wina.
Źródło: http://www.recetas.com/pollo-con-tomates-secos-y-alcaparras.html
Składniki:
- 1 kurczak pokrojony na kawałki
- ½ cebuli
- 1 marchewka
- 250 g suszonych pomidorów
- Oliwa z oliwek Interoleo Suave
- 2 liście bazylii
- 1 zielona pietruszka
- Garść kaparów
- 200 g zielonych oliwek bez pestek
- 1 papryczka chili
- Sól
Ostatnie Komentarze
chce sprobowac czy faktycznie jest taka super
Tak to prawda, że oliwką z oliwek pozbędziesz się złego cholesterolu. Ja swojego czasu właśnie na wysoki cholesterol 1 łyzkę dziennie piłam Ybarę (nie pamietam jakiego koloru, bo jest czerwona, niebieska, zielona). W każdym razie pozbyłam się złego cholesterolu, ale nabyłam w organizmie trójglicerydów. To również niebezpieczny sprawca zawałów i wylewów.