Aromatyczny kurczak z suszonymi pomidorami i kaparami

Sposób przygotowania:

Siekamy cebulę, marchewkę i papryczkę chili. Składniki wrzucamy na patelnię i dodajemy pokrojonego w niewielkie kawałki kurczaka. Całość obficie zalewamy oliwą z oliwek Interoleo Suave. Smażymy na małym ogniu tak długo, aż kurczak się przyrumieni. Następnie przekrawamy na pół suszone pomidory, kapary i oliwki, po czym łączymy je na patelni z kurczakiem. Całość smażymy, co jakiś czas mieszając i dolewając – jeśli to konieczne – trochę wody. Kiedy kurczak jest już gotowy, doprawiamy bazylią i obsypujemy posiekaną pietruszką. Przez następnych 10 minut pozwalamy, by nasze danie nabrało aromatu. Nie potrzebujemy soli, ponieważ jest ona zawarta w używanych przez nas produktach – można jednak posolić na smak. Kurczaka z dodatkami podajemy na stół z ugniecionymi ziemniakami, w towarzystwie wytrawnego czerwonego wina.

Źródło: http://www.recetas.com/pollo-con-tomates-secos-y-alcaparras.html

Składniki:

  • 1 kurczak pokrojony na kawałki
  • ½ cebuli
  • 1 marchewka
  • 250 g suszonych pomidorów
  • Oliwa z oliwek Interoleo Suave
  • 2 liście bazylii
  • 1 zielona pietruszka
  • Garść kaparów
  • 200 g zielonych oliwek bez pestek
  • 1 papryczka chili
  • Sól
POWRÓT