
Sposób przygotowania:
Gotujemy osoloną wodę i zalewamy nią kaszę kuskus. Czekamy 10 minut, żeby kasza zdążyła napęcznieć. Odcedzamy. W tym czasie myjemy filety z łososia, cebulę kroimy w plasterki i smażymy ją w oliwie z oliwek od 2 do 3 minut. Na patelnię dorzucamy pokrojonego w kostkę łososia, którego przyprawiamy szczyptą soli. Smażymy do 5 minut. Kuskus rozdrabniamy widelcem i odstawiamy, by się ostudził. Następnie kuskus łączymy z łososiem i dodajemy serek ricotta, jajko oraz zmieloną kolendrę. Całość dokładnie mieszamy i na 20 minut wsadzamy do lodówki. Po tym czasie wilgotnymi rękami formujemy kulki rozmiaru kurzego jaja i nieco je spłaszczamy. Tak przygotowaną masę odstawiamy do lodówki na kolejne 30 minut.
W międzyczasie myjemy i obieramy warzywa. Bakłażan kroimy w cienkie paski, paprykę w kostkę, szatkujemy sałatę, a imbir ucieramy. Na patelnię lejemy oliwę z oliwek Interoleo Intenso i na dużym ogniu smażymy bakłażan. Po 6 minutach dorzucamy paprykę, imbir i sałatę. Solimy, mieszamy i smażymy na małym ogniu od 3 do 4 minut.
Na osobnej patelni smażymy krokiety – każdą ze stron około 2 minut tak, aby krokiety nabrały złocistego koloru. Gotowe krokiety osuszamy papierowymi ręczniczkami. Podajemy z przygotowanymi wcześniej warzywami i plastrem cytryny.
Źródło: http://www.recetas.com/croquetas-de-salmon-y-cuscus.html
Składniki:
- 200 g kaszy kuskus
- 250 g filetów z łososia
- 1 cebula
- 1 cytryna
- 100 g sera ricotta
- 1 jajko
- 10 g świeżej kolendry
- 1 bakłażan
- 1 sałata
- 4 niewielkie żółte papryki
- 2 cm świeżego imbiru
- oliwa z oliwek Interoleo Intenso
- sól
Ostatnie Komentarze
chce sprobowac czy faktycznie jest taka super
Tak to prawda, że oliwką z oliwek pozbędziesz się złego cholesterolu. Ja swojego czasu właśnie na wysoki cholesterol 1 łyzkę dziennie piłam Ybarę (nie pamietam jakiego koloru, bo jest czerwona, niebieska, zielona). W każdym razie pozbyłam się złego cholesterolu, ale nabyłam w organizmie trójglicerydów. To również niebezpieczny sprawca zawałów i wylewów.