Przepis na domowy pasztet z oliwek

Sposób przygotowania:

Oliwki myjemy i drobno kroimy. To samo robimy z ząbkiem czosnku. Do obu składników dodajemy nieco soli. Posolone oliwki i czosnek wrzucamy do blendera i pomału miksujemy, dolewając stopniowo oliwę z oliwek extra virgin Interoleo Suave. Musimy uważać, żeby konsystencja naszego pasztetu nie stała się zbyt płynna. Pasztet z oliwek jest gotowy, kiedy masa wygląda na kremową i jednolitą. Tak przygotowany pasztet przed podaniem umieszczamy w naczyniu lub bezpośrednio smarujemy nim pieczywo, które następnie przystrojone pomidorem lub gałązką bazylii serwujemy na stół. Pasztet możemy trzymać w lodówce przez co najmniej dwa tygodnie.

Źródło: http://gastronomia.excite.es/pate-de-aceitunas-G28945.html

Składniki:

  • 300 g zielonych oliwek bez pestek
  • 100 ml oliwy z oliwek Interoleo Suave
  • 1/2 ząbku czosnku
  • sól
POWRÓT