
Sposób przygotowania:
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Myjemy filet z dorsza, solimy go i wsadzamy do nagrzanego piekarnika na 5 minut. W tym czasie mieszamy bułkę tartą z oliwą z oliwek extra virgin Interoleo Intenso, drobno pokrojoną pietruszką i szczyptą soli. Wyciągamy rybę z piekarnika, zamaczamy w przygotowanej panierce i ponownie umieszczamy w piekarniku. Tym razem pieczemy w trybie grilla lub termoobiegu, dopóki dorsz się nabierze złocistego koloru. Szpinak płuczemy i gotujemy przez kilka minut na parze z dodatkiem szczypty soli i wyciśniętym czosnkiem. Filet z dorsza serwujemy ze szpinakiem, w towarzystwie wytrawnego wina.
Źródło: http://www.recetas.com/filet-de-merluza-gratinados-con-espinacas.html
Składniki:
- 1 filet z dorsza 120 g
- 60 g szpinaku
- 10 g bułki tartej
- 25 ml oliwy z oliwek Interoleo Intenso
- natka pietruszki
- ząbek czosnku
- sól
Ostatnie Komentarze
chce sprobowac czy faktycznie jest taka super
Tak to prawda, że oliwką z oliwek pozbędziesz się złego cholesterolu. Ja swojego czasu właśnie na wysoki cholesterol 1 łyzkę dziennie piłam Ybarę (nie pamietam jakiego koloru, bo jest czerwona, niebieska, zielona). W każdym razie pozbyłam się złego cholesterolu, ale nabyłam w organizmie trójglicerydów. To również niebezpieczny sprawca zawałów i wylewów.