Złocisty panierowany dorsz ze szpinakiem

Sposób przygotowania:

Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Myjemy filet z dorsza, solimy go i wsadzamy do nagrzanego piekarnika na 5 minut. W tym czasie mieszamy bułkę tartą z oliwą z oliwek extra virgin Interoleo Intenso, drobno pokrojoną pietruszką i szczyptą soli. Wyciągamy rybę z piekarnika, zamaczamy w przygotowanej panierce i ponownie umieszczamy w piekarniku. Tym razem pieczemy w trybie grilla lub termoobiegu, dopóki dorsz się nabierze złocistego koloru. Szpinak płuczemy i gotujemy przez kilka minut na parze z dodatkiem szczypty soli i wyciśniętym czosnkiem. Filet z dorsza serwujemy ze szpinakiem, w towarzystwie wytrawnego wina.

Źródło: http://www.recetas.com/filet-de-merluza-gratinados-con-espinacas.html 

Składniki:

  • 1 filet z dorsza 120 g
  • 60 g szpinaku
  • 10 g bułki tartej
  • 25 ml oliwy z oliwek Interoleo Intenso 
  • natka pietruszki
  • ząbek czosnku
  • sól
POWRÓT