
Sposób przygotowania:
Do wrzącej osolonej wody wkładamy makaron, dolewamy łyżkę oliwy z oliwek extra virgin Interoleo Suave i gotujemy tak długo, aż makaron będzie al dente. Odcedzamy, wsadzamy raz jeszcze do garnka i zalewamy kilkoma łyżkami oliwy z oliwek, żeby makaron się nie skleił. Tuńczyka kroimy na drobne kawałeczki, przekrawamy na pół drylowane oliwki, przygotowujemy kapary. Do garnka z makaronem dorzucamy składniki, przyprawiamy świeżo mielonym pieprzem, całość dokładnie mieszamy. Spaghetti możemy przystroić pomidorem lub tartym żółtym serem. Serwujemy na głębokich talerzach. Smacznego!
Spaghetti z tuńczykiem i oliwkami możemy podawać również na zimno jako sałatkę. W tym przypadku przed podaniem na stół raz jeszcze oblewamy makaron oliwą z oliwek.
Źródło: http://www.recetas.com/spaghetti-con-atun.html
Składniki:
- 400 g makaronu spaghetti
- 150 g tuńczyka w oliwie
- 100 g zielonych i czarnych drylowanych oliwek
- 50 g małych kaparów w zalewie
- 25 ml oliwy z oliwek Interoleo Suave
- sól
- pieprz
Ostatnie Komentarze
chce sprobowac czy faktycznie jest taka super
Tak to prawda, że oliwką z oliwek pozbędziesz się złego cholesterolu. Ja swojego czasu właśnie na wysoki cholesterol 1 łyzkę dziennie piłam Ybarę (nie pamietam jakiego koloru, bo jest czerwona, niebieska, zielona). W każdym razie pozbyłam się złego cholesterolu, ale nabyłam w organizmie trójglicerydów. To również niebezpieczny sprawca zawałów i wylewów.