Spaghetti z tuńczykiem i oliwkami

Sposób przygotowania:

Do wrzącej osolonej wody wkładamy makaron, dolewamy łyżkę oliwy z oliwek extra virgin Interoleo Suave i gotujemy tak długo, aż makaron będzie al dente. Odcedzamy, wsadzamy raz jeszcze do garnka i zalewamy kilkoma łyżkami oliwy z oliwek, żeby makaron się nie skleił. Tuńczyka kroimy na drobne kawałeczki, przekrawamy na pół drylowane oliwki, przygotowujemy kapary. Do garnka z makaronem dorzucamy składniki, przyprawiamy świeżo mielonym pieprzem, całość dokładnie mieszamy. Spaghetti możemy przystroić pomidorem lub tartym żółtym serem. Serwujemy na głębokich talerzach. Smacznego!

Spaghetti z tuńczykiem i oliwkami możemy podawać również na zimno jako sałatkę. W tym przypadku przed podaniem na stół raz jeszcze oblewamy makaron oliwą z oliwek.

Źródło: http://www.recetas.com/spaghetti-con-atun.html

 

 

Składniki:

  • 400 g makaronu spaghetti 
  • 150 g tuńczyka w oliwie
  • 100 g zielonych i czarnych drylowanych oliwek 
  • 50 g małych kaparów w zalewie
  • 25 ml oliwy z oliwek Interoleo Suave
  • sól
  • pieprz

 

 

POWRÓT