Kruche ciasteczka bez masła

Sposób przygotowania:

W misce umieszczamy cukier, oliwę z oliwek extra virgin Interoleo Suave oraz jajko i ubijamy aż do uzyskania delikatnej jednolitej masy. Dodajemy do niej miód lub syrop klonowy i ubijamy ponownie, aby wszystkie składniki się połączyły. Następnie przesiewamy mąkę i wraz z solą i proszkiem do pieczenia dodajemy do masy. Jeśli chcemy, możemy też do niej dorzucić groszki czekoladowe. Mieszamy całość aż do uzyskania jednolitej, błyszczącej i lepkiej masy. Miskę z ciastem przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na cztery godziny. Po upływie tego czasu rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia nakładamy porcje ciasta (1 łyżka na 1 ciastko), pamiętając o zachowaniu odpowiedniego odstępu. Formujemy ciastka, przyciskając lekko dłonią lub szklanką. Pieczemy ciasteczka przez 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy je do przestygnięcia.

Źródło: directoalpaladar.com/postres/cookies-sin-mantequilla-la-galleta-que-comeras-sin-tantos-remordimientos

Składniki:

  • 100 g cukru
  • 100 g oliwy z oliwek extra virgin Interoleo Suave
  • 1 jajko w rozmiarze M
  • 2 łyżki miodu lub syropu klonowego
  • 250 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 100 g groszków czekoladowych (opcjonalnie)
POWRÓT