Pierś kurczaka z parmezanem

Sposób przygotowania:

Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni i wykładamy blachę lub brytfannę folią aluminiową. Do głębokiego talerza wsypujemy bułkę tartą. Dosypujemy do niej tarty parmezan, bazylię, oregano, tymianek, pieprz i szczyptę soli, a następnie dokładnie mieszamy.

Jeśli zachodzi taka potrzeba, piersi oczyszczamy z nadmiarowego tłuszczu. Smarujemy je z obu stron oliwą z oliwek extra virgin Interoleo Intenso, a potem obtaczamy w przygotowanej mieszance bułki tartej, parmezanu i przypraw. Podczas panierowania dociskajmy piersi palcami, aby dokładnie pokryły się panierką. Następnie umieszczamy je na blasze lub w brytfannie i wkładamy do pieca na 30-40 minut, aż nabiorą złotego koloru.

Wyciągamy piersi z pieca i na każdą z nich nakładamy kilka łyżek sosu pomidorowego. Potem przykrywamy je jednym lub dwoma plasterkami sera i dodajemy nieco pieprzu. Wkładamy ponownie do pieca na około 5 minut, aż plasterki sera dobrze się roztopią. Podajemy z frytkami.

Źródło: http://www.directoalpaladar.com/recetas-de-carnes-y-aves/receta-de-pechugas-de-pollo-a-la-parmesana

Składniki (dla 2 osób):

  • 2 piersi z kurczaka
  • bułka tarta
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • pieprz
  • sól
  • oliwa z oliwek extra virgin Interoleo Intenso
  • sos pomidorowy
  • żółty ser w plasterkach (do topienia)
POWRÓT