
Sposób przygotowania:
Ubijamy jajka z cukrem, dodajemy miękkie masło i kontynuujemy ubijanie, aż wszystkie składniki się połączą. Dodajemy śmietanę i ubijamy ponownie. Na koniec dodajemy suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao i mieszamy ponownie aż do uzyskania jednolitej i gładkiej masy.
Wlewamy masę do tortownicy. Wstawiamy ją do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Aby sprawdzić stan upieczenia ciasta, należy nakłuć je patyczkiem. Jeśli patyczek po wyjęciu będzie czysty i suchy, biszkopt jest upieczony.
Następnie bierzemy się za przygotowanie masy czekoladowej. Podgrzewamy śmietanę. Kiedy ta zacznie się gotować, zestawiamy ją z ognia i dodajemy czekoladę w małych kawałkach. Czekamy kilka minut, aby czekolada się rozpuściła. Masę przelewamy do miski i ubijamy trzepaczką, dopóki nie będzie gładka i błyszcząca.
Za pomocą specjalnego noża strunowego do biszkoptów lub zwykłego długiego noża i pewnej ręki dzielimy ciasto na dwie równe części (ścinając uprzednio wierzch, aby wyrównać biszkopt). Następnie przekładamy go masą czekoladową. Tą samą masą pokrywamy wierzch ciasta. Potem wierzch polewamy powoli oliwą z oliwek Interoleo Suave (może ona lekko skapywać po brzegach), a na koniec posypujemy płatkami soli.
Źródło: http://www.tobegourmet.com/2015/09/tarta-de-chocolate-aceite-de-oliva-y-sal.html
Składniki:
- 2 jajka
- 125 g cukru
- 125 g masła (w temperaturze pokojowej)
- 100 ml śmietany 30%
- 125 g mąki tortowej
- 1/2 torebki proszku do pieczenia
- 125 g kakao naturalnego
- oliwa z oliwek Interoleo Suave
- sól w płatkach
- Na masę czekoladową (ganache):
- 300 g czekolady 70%
- 200 ml śmietany 36%
Ostatnie Komentarze
chce sprobowac czy faktycznie jest taka super
Tak to prawda, że oliwką z oliwek pozbędziesz się złego cholesterolu. Ja swojego czasu właśnie na wysoki cholesterol 1 łyzkę dziennie piłam Ybarę (nie pamietam jakiego koloru, bo jest czerwona, niebieska, zielona). W każdym razie pozbyłam się złego cholesterolu, ale nabyłam w organizmie trójglicerydów. To również niebezpieczny sprawca zawałów i wylewów.