Tort czekoladowy z oliwą i solą

Sposób przygotowania:

Ubijamy jajka z cukrem, dodajemy miękkie masło i kontynuujemy ubijanie, aż wszystkie składniki się połączą. Dodajemy śmietanę i ubijamy ponownie. Na koniec dodajemy suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao i mieszamy ponownie aż do uzyskania jednolitej i gładkiej masy.

Wlewamy masę do tortownicy. Wstawiamy ją do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Aby sprawdzić stan upieczenia ciasta, należy nakłuć je patyczkiem. Jeśli patyczek po wyjęciu będzie czysty i suchy, biszkopt jest upieczony.

Następnie bierzemy się za przygotowanie masy czekoladowej. Podgrzewamy śmietanę. Kiedy ta zacznie się gotować, zestawiamy ją z ognia i dodajemy czekoladę w małych kawałkach. Czekamy kilka minut, aby czekolada się rozpuściła. Masę przelewamy do miski i ubijamy trzepaczką, dopóki nie będzie gładka i błyszcząca.

Za pomocą specjalnego noża strunowego do biszkoptów lub zwykłego długiego noża i pewnej ręki dzielimy ciasto na dwie równe części (ścinając uprzednio wierzch, aby wyrównać biszkopt). Następnie przekładamy go masą czekoladową. Tą samą masą pokrywamy wierzch ciasta. Potem wierzch polewamy powoli oliwą z oliwek Interoleo Suave (może ona lekko skapywać po brzegach), a na koniec posypujemy płatkami soli.

Źródło: http://www.tobegourmet.com/2015/09/tarta-de-chocolate-aceite-de-oliva-y-sal.html

Składniki:

  • 2 jajka
  • 125 g cukru
  • 125 g masła (w temperaturze pokojowej)
  • 100 ml śmietany 30%
  • 125 g mąki tortowej
  • 1/2 torebki proszku do pieczenia
  • 125 g kakao naturalnego
  • oliwa z oliwek Interoleo Suave
  • sól w płatkach
  • Na masę czekoladową (ganache):
  • 300 g czekolady 70%
  • 200 ml śmietany 36%
POWRÓT