Pieczony łosoś cajun

Sposób przygotowania:

Zaczniemy od nagrzania piekarnika do 220 stopni (włączamy obydwie grzałki, górną i dolną). Następnie do młynka wrzucamy suszoną papryczkę cayenne, paprykę słodką, granulowaną cebulę, ziarna gorczycy, biały pieprz, cukier, sól, oregano, tymianek i skórkę cytrynową. Mielimy dokładnie wszystkie składniki, dopóki nie zamienią się w gruboziarnisty proszek.

Wtedy dodajemy oliwę z oliwek Interoleo Intenso, ocet winny oraz czosnek i mielimy ponownie do momentu, aż całość zamieni się w gęstą pastę.

Umyte płaty łososia umieszczamy w natłuszczonej brytfannie i smarujemy je dokładnie z obu stron uzyskaną pastą cajun. Pieczemy przez 15 minut lub wedle uznania.

Źródło: http://www.directoalpaladar.com/recetas-de-pescados-y-mariscos/salmon-cajun-al-horno-receta

Składniki (dla 4 osób):

  • 1,2 kg filetu z łososia
  • łyżka słodkiej papryki
  • suszona papryczka cayenne
  • 60 ml oliwy z oliwek Interoleo Intenso
  • 2 łyżeczki cebuli granulowanej
  • 2 łyżeczki ziaren gorczycy
  • 3 łyżeczki soli w płatkach
  • łyżeczka białego pieprzu
  • łyżka cukru trzcinowego
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżka skórki cytrynowej
  • 20 g suszonego oregano
  • 2 łyżki świeżo mielonego tymianku
  • 1 łyżka octu winnego
POWRÓT