Pieczone piersi z kurczaka z pomidorkami koktajlowymi i serem mascarpone

Sposób przygotowania:

Zaczniemy od nagrzania piekarnika do 200 stopni. Następnie wkładamy piersi z kurczaka do żaroodpornego naczynia, a na wierzch kładziemy pocięty w plasterki czosnek i posiekaną cebulę lub szalotki.

Pomidorki koktajlowe rozmieszczamy między piersiami z kurczaka. Jeśli pomidorki są duże, dzielimy je na pół. Całość polewamy z wierzchu winem i oliwą Interoleo Intenso, po czym przyprawiamy solą i pieprzem. Pieczemy przez 20 minut.

Po upływie tego czasu wyjmujemy naczynie z pieca i dodajemy na wierzch cztery łyżki sera mascarpone i wkładamy ponownie do pieca na 5 minut lub do momentu, aż ser się roztopi. Po wyjęciu z pieca posypujemy liśćmi bazylii.

Źródło: http://www.directoalpaladar.com/recetas-de-carnes-y-aves/pechugas-de-pollo-al-horno-con-tomates-cherry-y-mascarpone-receta

Składniki (na 4 porcje):

  • 700 g piersi z kurczaka
  • 1 cebula lub 3 szalotki (posiekane)
  • 2 ząbki czosnku pocięte w plasterki
  • 300 g pomidorków koktajlowych
  • 6 łyżek wytrawnego wina białego
  • 2 łyżki oliwy Interoleo Intenso
  • 4 łyżki sera mascarpone
  • liście bazylii
  • sól
  • pieprz
POWRÓT