Kurczak sauté z ananasem i orzeszkami ziemnymi

Sposób przygotowania:

Zaczniemy od wrzucenia orzeszków na patelnię. Prażymy je przez około 8 minut na średnim ogniu. Po upływie tego czasu zdejmujemy je z ognia i odstawiamy. Następnie kroimy pierś z kurczaka na kawałki o szerokości około 3 centymetrów. Kroimy cebulę w piórka i rozgrzewamy oliwę Interoleo Suave na dużej patelni bądź w woku.

Kiedy tłuszcz będzie gorący, przez kilka minut podsmażamy cebulę na średnim ogniu. Potem dodajemy do niej pokrojoną w kawałki pierś z kurczaka. Mieszamy i przyprawiamy solą i pieprzem. Całość smażymy na wolnym ogniu przez około 8 minut, od czasu do czasu mieszając. Następnie dodajemy orzeszki ziemne oraz pokrojonego w kostkę ananasa.

Mieszamy ponownie wszystkie składniki. Jeśli uznamy to za konieczne, doprawiamy, po czym smażymy na wolnym ogniu przez kolejne 5 minut. Na koniec dodajemy sos sojowy, dokładnie mieszamy całość i smażymy jeszcze przez 5-8 minut. Podajemy z białym ryżem lub makaronem.

Źródło: http://www.directoalpaladar.com/recetas-de-carnes-y-aves/pollo-salteado-con-pina-y-cacahuetes-receta

Składniki:

  • 1 pierś z kurczaka (ok. 250 g)
  • 200 g ananasa w plastrach w syropie
  • 150 g niesolonych orzeszków ziemnych
  • pół średniej cebuli
  • łyżka oliwy extra virgin Interoleo Suave
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • sól
  • pieprz czarny mielony
POWRÓT