
Sposób przygotowania:
Zaczniemy od wrzucenia orzeszków na patelnię. Prażymy je przez około 8 minut na średnim ogniu. Po upływie tego czasu zdejmujemy je z ognia i odstawiamy. Następnie kroimy pierś z kurczaka na kawałki o szerokości około 3 centymetrów. Kroimy cebulę w piórka i rozgrzewamy oliwę Interoleo Suave na dużej patelni bądź w woku.
Kiedy tłuszcz będzie gorący, przez kilka minut podsmażamy cebulę na średnim ogniu. Potem dodajemy do niej pokrojoną w kawałki pierś z kurczaka. Mieszamy i przyprawiamy solą i pieprzem. Całość smażymy na wolnym ogniu przez około 8 minut, od czasu do czasu mieszając. Następnie dodajemy orzeszki ziemne oraz pokrojonego w kostkę ananasa.
Mieszamy ponownie wszystkie składniki. Jeśli uznamy to za konieczne, doprawiamy, po czym smażymy na wolnym ogniu przez kolejne 5 minut. Na koniec dodajemy sos sojowy, dokładnie mieszamy całość i smażymy jeszcze przez 5-8 minut. Podajemy z białym ryżem lub makaronem.
Źródło: http://www.directoalpaladar.com/recetas-de-carnes-y-aves/pollo-salteado-con-pina-y-cacahuetes-receta
Składniki:
- 1 pierś z kurczaka (ok. 250 g)
- 200 g ananasa w plastrach w syropie
- 150 g niesolonych orzeszków ziemnych
- pół średniej cebuli
- łyżka oliwy extra virgin Interoleo Suave
- 2 łyżki sosu sojowego
- sól
- pieprz czarny mielony
Ostatnie Komentarze
chce sprobowac czy faktycznie jest taka super
Tak to prawda, że oliwką z oliwek pozbędziesz się złego cholesterolu. Ja swojego czasu właśnie na wysoki cholesterol 1 łyzkę dziennie piłam Ybarę (nie pamietam jakiego koloru, bo jest czerwona, niebieska, zielona). W każdym razie pozbyłam się złego cholesterolu, ale nabyłam w organizmie trójglicerydów. To również niebezpieczny sprawca zawałów i wylewów.