Krokiety z grzybami

Sposób przygotowania:

Na patelni rozgrzewamy oliwę Interoleo Suave i podsmażamy grzyby. Po podsmażeniu zbieramy je z patelni i odstawiamy. Na tym samym tłuszczu podsmażamy dobrze posiekaną cebulę. Dodajemy mąkę i całość smażymy przez kilka minut. Dodajemy mleko, rosół i sól. Zmniejszamy nieco ogień i cały czas mieszamy, aby pozbyć się grudek. Następnie dodajemy grzyby i całość gotujemy przez kilka minut, dopóki masa nie stanie się gęsta. Wlewamy masę do pojemnika. Ważne, żeby nie był on zbyt duży – masa po wlaniu powinna zajmować ok. 3 cm jego wysokości. Odstawiamy ją, aby całkowicie ostygła. Następnie przy pomocy dwóch łyżek z zimnej masy formujemy małe krokiety. Obtaczamy je w jajku i bułce tartej i smażymy w dużej ilości tłuszczu.

Źródło: http://cookinaria.es/2016/11/croquetas-de-setas

 

 

Składniki:

  • 80 g oliwy z oliwek Interoleo Suave
  • 300 g grzybów
  • 30 g cebuli
  • 170 g mąki
  • 700 g mleka
  • 80 g rosołu drobiowego bądź warzywnego
  • sól
POWRÓT