Zupa czosnkowa z szynką i jajkiem

Składniki (4-5 porcji):

8 ząbków czosnku

200 g szynki

łyżka słodkiej papryki

liść laurowy

10 cienkich kromek suchego chleba

1-1,2 l wywaru mięsnego

4-5 jajka (z oddzielonym żółtkiem i białkiem)

oliwa extra virgin Interoleo Suave

Sposób przygotowania:

Obieramy ząbki czosnku i przeciskamy przez praskę lub drobno siekamy. Rozgrzewamy oliwę Interoleo Suave w szerokim garnku i smażymy czosnek na wolnym ogniu. Musimy jednak uważać, żeby nie nabrał on złotego koloru – w przeciwnym wypadku zupa będzie zbyt gorzka. Podczas gdy czosnek się smaży, kroimy suchy chleb na kromki, a szynkę kroimy w drobną kostkę.

Do stojącego na ogniu garnka z czosnkiem wrzucamy szynkę i liść laurowy. Po kilku minutach całość posypujemy z wierzchu papryką i mieszamy (musimy uważać, aby się nie poparzyć). Zaraz po tym rozkładamy po całym garnku kromki suchego chleba i zalewamy wywarem mięsnym. Podkręcamy ogień, żeby całość ponownie zaczęła się gotować, następnie zmniejszamy płomień.

Przykrywamy garnek i gotujemy na wolnym ogniu przez 10 minut. Mieszamy całość, żeby podzielić na kawałki kromki chleba, które będą już dobrze namoczone w wywarze. Dodajemy białka i całość mieszamy przez 2-3 minuty, w miarę, jak białka się ścinają. Zdejmujemy garnek z ognia, dodajemy żółtka, przykrywamy go i odstawiamy na 5 minut przed podaniem.

Źródło: http://www.directoalpaladar.com/recetas-de-sopas-y-cremas/sopas-de-ajo-con-jamon-y-huevo-receta-tradicional

Talerz gorącej zupy to coś w sam raz na chłodny jesienny dzień. Dlatego też dzisiaj przedstawiamy Wam przepis na zupę czosnkową z szynką i jajkiem. Smacznego!

POWRÓT