
Składniki (4-5 porcji):
8 ząbków czosnku
200 g szynki
łyżka słodkiej papryki
liść laurowy
10 cienkich kromek suchego chleba
1-1,2 l wywaru mięsnego
4-5 jajka (z oddzielonym żółtkiem i białkiem)
oliwa extra virgin Interoleo Suave
Sposób przygotowania:
Obieramy ząbki czosnku i przeciskamy przez praskę lub drobno siekamy. Rozgrzewamy oliwę Interoleo Suave w szerokim garnku i smażymy czosnek na wolnym ogniu. Musimy jednak uważać, żeby nie nabrał on złotego koloru – w przeciwnym wypadku zupa będzie zbyt gorzka. Podczas gdy czosnek się smaży, kroimy suchy chleb na kromki, a szynkę kroimy w drobną kostkę.
Do stojącego na ogniu garnka z czosnkiem wrzucamy szynkę i liść laurowy. Po kilku minutach całość posypujemy z wierzchu papryką i mieszamy (musimy uważać, aby się nie poparzyć). Zaraz po tym rozkładamy po całym garnku kromki suchego chleba i zalewamy wywarem mięsnym. Podkręcamy ogień, żeby całość ponownie zaczęła się gotować, następnie zmniejszamy płomień.
Przykrywamy garnek i gotujemy na wolnym ogniu przez 10 minut. Mieszamy całość, żeby podzielić na kawałki kromki chleba, które będą już dobrze namoczone w wywarze. Dodajemy białka i całość mieszamy przez 2-3 minuty, w miarę, jak białka się ścinają. Zdejmujemy garnek z ognia, dodajemy żółtka, przykrywamy go i odstawiamy na 5 minut przed podaniem.
Talerz gorącej zupy to coś w sam raz na chłodny jesienny dzień. Dlatego też dzisiaj przedstawiamy Wam przepis na zupę czosnkową z szynką i jajkiem. Smacznego!
Ostatnie Komentarze
chce sprobowac czy faktycznie jest taka super
Tak to prawda, że oliwką z oliwek pozbędziesz się złego cholesterolu. Ja swojego czasu właśnie na wysoki cholesterol 1 łyzkę dziennie piłam Ybarę (nie pamietam jakiego koloru, bo jest czerwona, niebieska, zielona). W każdym razie pozbyłam się złego cholesterolu, ale nabyłam w organizmie trójglicerydów. To również niebezpieczny sprawca zawałów i wylewów.