Aragońskie ciasteczka españoletas

Sposób przygotowania:

Zaczniemy od nagrzania piekarnika do 180 stopni i przygotowania dwóch blach wyłożonych papierem do pieczenia (papier do pieczenia możemy zastąpić silikonową podkładką). Wbijamy jajka do dużego naczynia i dodajemy do nich cukier oraz (opcjonalnie) skórkę z połowy cytryny. Ubijamy mikserem przez kilka minut, aż do uzyskania puszystej masy.

Dodajemy oliwę Interoleo Intenso i jeszcze trochę ubijamy. Następnie dokładamy resztę składników i całość ubijamy na wolnych obrotach, dopóki całość dobrze się nie połączy. Na koniec mieszamy dużą łyżką. Otrzymana masa powinna być gęsta i miękka.

Ciasto rozmieszczamy na blachach w niewielkich porcjach. Powinny być one niewiele większe od orzecha włoskiego. Podczas pieczenia ciastka rosną, więc powinniśmy zachować około 2-3 cm odstępu między nimi. Jeśli chcemy, żeby były one cieńsze, możemy je lekko spłaszczyć. Możemy także uformować ciastka przy pomocy rękawa cukierniczego. Pieczemy je przez 20 minut lub do momentu, kiedy osiągną one kolor odpowiadający naszym upodobaniom. Po tym czasie wyjmujemy je z pieca i odstawiamy do ostygnięcia. Możemy je podać z kawą, herbatą, czekoladą bądź mlekiem.

Źródło: http://www.directoalpaladar.com/postres/espanoletas-aragonesas-receta-de-galletas-de-toda-la-vida-para-la-merienda

Składniki (na 30-35 ciastek):

  • 3 jajka w rozmiarze L
  • 150 g cukru
  • 1/2 cytryny (opcjonalnie)
  • 375 g mąki
  • 100 g oliwy extra virgin Interoleo Intenso
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
POWRÓT