
Sposób przygotowania:
Na początek kroimy kurczaka w kostkę. Z papryki usuwamy wierzchołek z ogonkiem, gniazda nasienne oraz białe błony, a następnie kroimy w ten sam sposób. W kostkę kroimy również cebulę. Rozgrzewamy na patelni oliwę Interoleo Suave i przez około trzy minuty podsmażamy cebulę, po czym dodajemy do niej paprykę i kurczaka. Przyprawiamy solą i pieprzem i smażymy na średnim ogniu przez około 10 minut.
Teraz zajmiemy się przygotowaniem sosu barbecue. Najpierw musimy doprowadzić rosół do wrzenia. Kiedy to nastąpi, zmniejszamy ogień do minimum i dodajemy ketchup, cukier, sos Worcestershire, paprykę mieloną, sól i pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu przez około 10 minut. Po tym czasie wlewamy sos na patelnię i całość zostawiamy na ogniu na około 10 minut, aby odparować z niego nieco wody.
Podajemy z białym ryżem. Do tego dania będą również pasować lekkie czerwone wino lub piwo.
Składniki (dla 2 osób):
- 2 piersi z kurczaka
- czerwona papryka
- pół czerwonej cebuli
- łyżka posiekanej białej cebuli
- łyżka oliwy extra virgin Interoleo Suave
- 250 ml rosołu drobiowego
- 5 łyżek ketchupu
- 5 łyżek sosu Worcestershire
- 2 łyżeczki cukru trzcinowego
- łyżeczka papryki mielonej
- sól
- pieprz czarny mielony
Ostatnie Komentarze
chce sprobowac czy faktycznie jest taka super
Tak to prawda, że oliwką z oliwek pozbędziesz się złego cholesterolu. Ja swojego czasu właśnie na wysoki cholesterol 1 łyzkę dziennie piłam Ybarę (nie pamietam jakiego koloru, bo jest czerwona, niebieska, zielona). W każdym razie pozbyłam się złego cholesterolu, ale nabyłam w organizmie trójglicerydów. To również niebezpieczny sprawca zawałów i wylewów.