Gnocchi z sosem batatowym i grzybami

Sposób przygotowania:

Na początek myjemy batata, obieramy go i kroimy w drobną kostkę. Potem gotujemy go na parze lub podgrzewamy w kuchence mikrofalowej przez 7-10 minut, aby lekko zmięknął. Po tym czasie odstawiamy go. Gotujemy gnocchi w dużej ilości posolonej wody, kierując się instrukcjami umieszczonymi na opakowaniu. Następnie odcedzamy je i mieszamy z odrobiną oliwy extra virgin Interoleo Suave. Odstawiamy.

Siekamy cebulę oraz ząbek czosnku. Do garnka lub szerokiej patelni wlewamy nieco oliwy extra virgin Interoleo Suave i podsmażamy cebulę i czosnek. Kiedy cebula się zeszkli, dodajemy grzyby i całość smażymy na dużym ogniu. Podlewamy winem i pozwalamy, aby odparował alkohol. Następnie dodajemy pomidory i przyprawiamy.

Po około 5 minutach, kiedy odparuje trochę wody, dodajemy batata i mieszamy go dokładnie z sosem. Gotujemy przez około 10 minut na wolnym ogniu. Musimy przy tym jednak pilnować, żeby batat nie wysechł za bardzo. Jeśli chcemy, aby mieszanina batata z sosem miała bardziej jednolitą konsystencję, możemy go ugnieść.

Kiedy batat będzie bardzo miękki, a sos będzie odpowiadał naszym upodobaniom, dodajemy gnocchi i delikatnie mieszamy, aby dobrze połączyły się z sosem. Jeśli chcemy, opcjonalnie dodajemy ser (mozzarella lub innego rodzaju), a następnie przyprawiamy i podajemy ze świeżymi liśćmi bazylii.

Źródło: http://www.directoalpaladar.com/recetas-vegetarianas/gnocchi-en-salsa-de-boniato-con-setas-receta-de-otono-invierno

 

 

Składniki (dla 2 osób):

  • 400 g ziemniaczanych gnocchi
  • średni batat
  • mała cebula
  • ząbek czosnku
  • 150 g pieczarek lub innych grzybów
  • białe wino
  • 400 g pomidorów z puszki bez skóry
  • ser mozzarella lub innego rodzaju (opcjonalnie)
  • świeża bazylia
  • czarny pieprz mielony
  • sól
  • oliwa extra virgin Interoleo Suave
POWRÓT