
Sposób przygotowania:
Na początek myjemy batata, obieramy go i kroimy w drobną kostkę. Potem gotujemy go na parze lub podgrzewamy w kuchence mikrofalowej przez 7-10 minut, aby lekko zmięknął. Po tym czasie odstawiamy go. Gotujemy gnocchi w dużej ilości posolonej wody, kierując się instrukcjami umieszczonymi na opakowaniu. Następnie odcedzamy je i mieszamy z odrobiną oliwy extra virgin Interoleo Suave. Odstawiamy.
Siekamy cebulę oraz ząbek czosnku. Do garnka lub szerokiej patelni wlewamy nieco oliwy extra virgin Interoleo Suave i podsmażamy cebulę i czosnek. Kiedy cebula się zeszkli, dodajemy grzyby i całość smażymy na dużym ogniu. Podlewamy winem i pozwalamy, aby odparował alkohol. Następnie dodajemy pomidory i przyprawiamy.
Po około 5 minutach, kiedy odparuje trochę wody, dodajemy batata i mieszamy go dokładnie z sosem. Gotujemy przez około 10 minut na wolnym ogniu. Musimy przy tym jednak pilnować, żeby batat nie wysechł za bardzo. Jeśli chcemy, aby mieszanina batata z sosem miała bardziej jednolitą konsystencję, możemy go ugnieść.
Kiedy batat będzie bardzo miękki, a sos będzie odpowiadał naszym upodobaniom, dodajemy gnocchi i delikatnie mieszamy, aby dobrze połączyły się z sosem. Jeśli chcemy, opcjonalnie dodajemy ser (mozzarella lub innego rodzaju), a następnie przyprawiamy i podajemy ze świeżymi liśćmi bazylii.
Składniki (dla 2 osób):
- 400 g ziemniaczanych gnocchi
- średni batat
- mała cebula
- ząbek czosnku
- 150 g pieczarek lub innych grzybów
- białe wino
- 400 g pomidorów z puszki bez skóry
- ser mozzarella lub innego rodzaju (opcjonalnie)
- świeża bazylia
- czarny pieprz mielony
- sól
- oliwa extra virgin Interoleo Suave
Ostatnie Komentarze
chce sprobowac czy faktycznie jest taka super
Tak to prawda, że oliwką z oliwek pozbędziesz się złego cholesterolu. Ja swojego czasu właśnie na wysoki cholesterol 1 łyzkę dziennie piłam Ybarę (nie pamietam jakiego koloru, bo jest czerwona, niebieska, zielona). W każdym razie pozbyłam się złego cholesterolu, ale nabyłam w organizmie trójglicerydów. To również niebezpieczny sprawca zawałów i wylewów.