Duszona wołowina z ciemnym piwem i jagodami jałowcowymi

Sposób przygotowania:

Na początek kroimy mięso w kostkę. Jagody jałowcowe umieszczamy wraz z solą i pieprzem w moździerzu i rozcieramy do uzyskania gruboziarnistego proszku. Posypujemy nim wołowinę. Wcieramy go w mięso dłońmi i odstawiamy na 30 minut. Obieramy szalotki i przekrajamy je na pół (chyba że są bardzo małe), a następnie obieramy czosnek i kroimy go na plasterki.

Rozgrzewamy nieco oliwy extra virgin Interoleo Suave w garnku i przez kilka minut podsmażamy mięso na dużym ogniu, tak aby nabrało złotego koloru. Wyjmujemy je z garnka i odstawiamy. Do tego samego garnka wrzucamy szalotki i czosnek. Podsmażamy je przez około 5 minut, tak aby mogły nabrać złotego koloru. Po tym czasie dodajemy melasę (lub w jej zastępstwie miód), ciemne piwo, musztardę i tymianek, a następnie całość mieszamy. Wrzucamy mięso z powrotem do garnka i doprowadzamy do wrzenia.

Zmniejszamy ogień, nakrywamy garnek przykrywką i dusimy przez około 30-45 minut. Myjemy i obieramy ziemniak, po czym kroimy go na kawałki wielkości 2-3 cm. Możemy też podczas krojenia odłupywać kawałki ziemniaka o takiej wielkości. Wrzucamy je do garnka razem ze śliwkami, sprawdzamy, czy nie odparowało za dużo wywaru i przykrywamy garnek ponownie. Dusimy jeszcze przez co najmniej 30 minut, jednak lepiej będzie, jeśli zostawimy mięso na wolnym ogniu jeszcze na godzinę. Dzięki temu będzie ono bardzo delikatne. Od czasu do czasu zaglądamy do wywaru i dolewamy piwa, jeśli to konieczne. Podajemy ze skórką cytrynową i tymiankiem.

Źródło: http://www.directoalpaladar.com/recetas-de-carnes-y-aves/estofado-de-ternera-a-la-cerveza-negra-con-bayas-de-enebro-y-ciruelas-receta-para-mojar-pan

Składniki:

  • 300-350 g młodej wołowiny (do duszenia)
  • 3/4 łyżeczki jagód jałowcowych
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu ziarnistego
  • 1/2 łyżeczki grubej soli morskiej lub soli w płatkach
  • 2-3 szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 gałązki tymianku
  • 350 ml ciemnego piwa
  • łyżka melasy lub ciemnego miodu
  • łyżeczka musztardy
  • średni ziemniak
  • 4-5 suszonych śliwek bez pestek
  • oliwa extra virgin Interoleo Suave
  • skórka cytrynowa (do dekoracji)
  • dodatkowy tymianek (do dekoracji)
POWRÓT