Zawijańce z kurczaka nadziewane szynką i serem

Sposób przygotowania:

Na początek przecinamy pierś z kurczaka wzdłuż na dwie części, aby spłaszczyć ją, na ile tylko to możliwe. W tym celu możemy pomóc sobie wałkiem. Przyprawiamy kurczaka solą i pieprzem. Kroimy plaster szynki na dwie części i kładziemy na kurczaku. To samo robimy z plasterkiem sera. Zawijamy kurczaka w rulon i spinamy wykałaczkami.

Ubijamy jajko. Panierujemy rulony z kurczaka najpierw obtaczając je w mące, następnie w jajku, a na koniec w bułce tartej. Wkładamy je do lekko wysmarowanego oliwą naczynia żaroodpornego i pieczemy przez 25-30 minut w temperaturze 180 stopni. Przed podaniem kroimy zawijańce na plasterki, tak jak sushi. Możemy je podać w towarzystwie makaronu bądź noodli. Do tej potrawy będzie także pasować białe lub czerwone wino.

Źródło: http://www.directoalpaladar.com/recetas-de-carnes-y-aves/rollitos-de-pollo-empanizado-rellenos-de-jamon-y-queso-receta

Składniki:

  • pierś z kurczaka
  • plasterek szynki
  • plasterek sera
  • bułka tarta (do panierowania)
  • mąka (do panierowania)
  • jajko
  • oliwa extra virgin Interoleo Intenso
  • sól
  • pieprz czarny mielony
POWRÓT