Ślimaki z ciasta francuskiego w dwóch smakach

Sposób przygotowania:

Myjemy dokładnie i suszymy zioła. W młynku lub malakserze umieszczamy szczypiorek, bazylię, 15 g parmezanu, migdały i łyżkę oliwy extra virgin Interoleo Suave. Całość mielimy, a następnie mieszamy. Jeśli to konieczne, dodajemy więcej oliwy, tak aby całość miała konsystencję pasty. Przelewamy ją do miski i czyścimy urządzenie.

Następnie w tym samym urządzeniu umieszczamy lekko odcedzone pomidory, resztę parmezanu, oregano i szczyptę pieprzu. Mielimy do momentu, aż całość uzyska konsystencję pasty nadającej się do smarowania. Jeśli istnieje taka potrzeba, dolewamy nieco oleju z pomidorów. Przelewamy pastę do miski.

Rozwijamy ciasto francuskie i dzielimy je na dwa prostokąty. Musimy sprawdzić ilość obydwu rodzajów nadzienia, żeby ocenić, czy któryś z prostokątów powinien być większy od drugiego. Rozsmarowujemy nadzienie po cieście francuskim (jeden rodzaj nadzienia na jeden prostokąt), zostawiając na prostokątach z każdej strony 1 cm marginesu.

Nawilżamy brzegi wodą i zwijamy obydwa prostokąty w rulon, poczynając od krótszego brzegu. Zawijamy obydwa rulony w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na pół godziny. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 190 stopni i przygotowujemy blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub silikonową matą.

Po wyjęciu rulonów z lodówki kroimy każdy z nich na plasterki o grubości 1 cm. Plasterki te kładziemy na blasze. Wstawiamy do pieca na 12-14 minut. Możemy też wyjąć je z pieca, kiedy nabiorą koloru odpowiadającego naszym upodobaniom. Po wyjęciu ślimaków z pieca czekamy chwilę, po czym odstawiamy je do ostygnięcia.

Źródło:http://www.directoalpaladar.com/recetas-de-aperitivos/espirales-de-hojaldre-y-parmesano-dos-sabores-receta-para-picotear

Składniki (na 30-35 sztuk):

  • rulon schłodzonego ciasta francuskiego
  • łyżka siekanego szczypiorku
  • 3-4 liście świeżej bazylii
  • 40 g tartego parmezanu
  • 20 g migdałów
  • 25-30 g suszonych pomidorów w oleju
  • pieprz
  • pół łyżeczki oregano
  • 1-2 łyżki oliwy extra virgin Interoleo Suave
POWRÓT