Róże ziemniaczane z piekarnika

Sposób przygotowania:

Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni i natłuszczamy oliwą Interoleo Suave formę do pieczenia mini muffinek lub pojedyncze foremki, takie jak np. ramekiny. Obieramy ziemniaki i kroimy je w bardzo cienkie plasterki używając noża lub szatkownicy. Umieszczamy je w misce z zimną wodą i zostawiamy na około 10 minut.

Odcedzamy ziemniaki, wyciągamy je i dokładnie suszymy. Układamy je w stosiki i kroimy na pół, tak aby uzyskać półksiężyce. Następnie z około 10 połówek ziemniaków, kładąc je szerszą krawędzią do góry, układamy rządek. Kolejne połówki powinny częściowo się na siebie nakładać. Po ułożeniu rządku ostrożnie zwijamy go w rulon i umieszczamy w formie lub foremce tworząc różę.

Czynności te powtarzamy aż do zużycia wszystkich ziemniaków. Potem smarujemy je wedle naszych upodobań oliwą extra virgin Interoleo Suave i sokiem z cytryny. Przyprawiamy je i dodajemy nieco czosnku granulowanego i papryki. Pieczemy przez około 20-25 minut, do momentu, aż nabiorą one złotego koloru. Jeśli róże zbyt szybko się przypalają, przykrywamy je folią aluminiową.

Źródło: https://www.directoalpaladar.com/recetas-de-salsas-y-guarniciones/como-hacer-rosas-de-patata-al-horno-receta-para-sorprender

Składniki:

  • 3 średnie ziemniaki
  • 3 łyżki oliwy extra virgin Interoleo Suave
  • cytryna
  • łyżeczka soli
  • pieprz
  • czosnek granulowany
  • papryka mielona słodka lub ostra
POWRÓT