Zimowa zupa z ryżem, porem i pieczarkami

Sposób przygotowania:

Do dużego garnka wlewamy oliwę Interoleo Suave, a następnie wrzucamy do niego pocięte w plasterki pory. Smażymy je na średnim ogniu przez kilka minut, dopóki się nie zeszklą. Dodajemy pieczarki i ciągle mieszamy całość, aż do momentu, kiedy zaczną one lekko przywierać do dna garnka. Wlewamy dwie łyżki octu winnego. Czekamy około minuty, aż pieczarki zaczną odklejać się od dna, a całość nieco odparuje. Dodajemy 6 szklanek wody, ryż (1 szklankę, jeśli chcemy, żeby zupa była rzadsza, 1,5 szklanki, jeśli chcemy, żeby zupa była gęstsza), tymianek i sól. Przykrywamy garnek i gotujemy od 15 do 20 minut lub do momentu, kiedy ryż będzie ugotowany. Zupę przelewamy do miseczek, do każdej z nich dolewamy odrobinę oliwy extra virgin Interoleo Suave i podajemy.

Źródło: http://www.piloncilloyvainilla.com/sopa-de-invierno/?utm_source=facilisimo.com&utm_medium=Referral&utm_campaign=facilisimo

Składniki:

  • 2 łyżki oliwy extra virgin Interoleo Suave
  • 2 średnie pory (pocięte w plasterki, zarówno część biała, jak i część jasnozielona)
  • 230 g pieczarek (umytych, w plasterkach)
  • 2 łyżki octu winnego białego, czerwonego lub sherry
  • 1-1,5 szklanki mieszanego ryżu (możemy użyć dowolnej mieszanki ryżów, np. ryżu pełnoziarnistego i dzikiego; ważne, żeby był to ryż długoziarnisty, nieprzeznaczony do sushi czy risotto)
  • 6 szklanek wody
  • łyżeczka soli
  • pół łyżeczki suszonego tymianku
POWRÓT