Sałatka zimowa

Sposób przygotowania:

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Myjemy dokładnie wszystkie warzywa, ponieważ nie będziemy ich obierać. Bierzemy marchewki i obcinamy ich końcówki. Jeśli marchewki nie są bardzo małe, kroimy je na pół wzdłuż. Kroimy gałązki kopru na 6 lub 8 kawałków (także wzdłuż). Buraki tniemy na 4 lub 6 części (zależnie od rozmiaru). Kalafiora zaś kroimy na różyczki. Wrzucamy warzywa na blachę, dobrze je przyprawiamy, wyciskamy na nie sok z pomelo (lub pomarańczy), posypujemy suszonym tymiankiem (lub oregano czy bazylią) i polewamy oliwą extra virgin Interoleo Intenso. Mieszamy całość dokładnie rękoma, aby dobrze rozprowadzić oliwę i przyprawy po wszystkich warzywach. Wkładamy do pieca na 50 minut. Odstawiamy warzywa do wystygnięcia na tej samej blasze. Następnie umieszczamy je w salaterce wraz z sokami z pieczenia, które zostały na blasze. Dodajemy liście rukoli, roszponki i cykorii. Przed podaniem polewamy całość oliwą Interoleo Intenso i dokładnie wszystko mieszamy, aby i liście były pokryte dressingiem.

Źródło: http://eatwell-livefit.com/ensalada-de-invierno/

Składniki (dla 4 osób):

  • 8-10 marchewek (najlepiej małych)
  • 2 gałązki kopru włoskiego
  • 2 buraki
  • pół kalafiora
  • pomelo (lub pomarańcza, jeśli nie lubisz gorzkiego posmaku pomelo)
  • liście rukoli, roszponki i cykorii
  • sól
  • pieprz
  • tymianek (możesz go też zastąpić oregano lub bazylią)
  • oliwa extra virgin Interoleo Intenso
POWRÓT