Czekoladowe brownie z oliwą

Sposób przygotowania:

Zaczniemy od przygotowania blachy. Wykładamy ją papierem do pieczenia i posypujemy kakao. Następnie do nadającego się do mikrofalówki naczynia wrzucamy połamaną na kostki czekoladę oraz wlewamy oliwę Interoleo Suave. Wstawiamy na 2 minuty do kuchenki nastawionej na maksymalną moc. Po wyjęciu mieszamy ręcznie aż do momentu, kiedy czekolada i oliwa utworzą jednolitą masę. W innym naczyniu umieszczamy cukier i jajka i ubijamy je mikserem przez 3 minuty na maksymalnych obrotach, do momentu, kiedy utworzy się gęsta piana, która mniej więcej podwoiła swoją objętość. Do tej masy dodajemy esencję waniliową i sodę oczyszczoną, a potem (po przesianiu) mąkę. Ubijamy ponownie do uzyskania jednolitej masy. Następnie wlewamy do niej mieszankę czekolady i oliwy i dokładnie wszystko mieszamy. Wylewamy otrzymaną masę na blachę i dodajemy do niej groszki czekoladowe (posypując z wierzchu i zatapiając je w cieście widelcem). Wkładamy blachę na środkowy poziom piekarnika (musi być on rozgrzany do 180 stopni) na 35-40 minut. Po około 20 minutach przykrywamy wierzch folią aluminiową, aby nie spalił się on zbytnio i był idealnie chrupiący. Następnie wyjmujemy blachę z pieca i odstawiamy ciasto do ostygnięcia.

Źródło: https://www.recetas.com

Składniki:

  • 200 g czekolady gorzkiej (70% kakao)
  • 100 g oliwy extra virgin Interoleo Suave
  • 4 jajka
  • 100 g cukru zwykłego lub cukru pudru
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • łyżka esencji waniliowej
  • 80 g mąki pszennej
  • groszki czekoladowe (z gorzkiej czekolady)
  • kakao naturalne
POWRÓT